Oorzaak
Een deel van de kinderen die jeugdzorg nodig hebben komen uit arme gezinnen, eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond. Via wijk- en buurtteams, georganiseerd vanuit de gemeente, probeert de overheid met deze kinderen in contact te komen. Mede door de efficiëntie van deze methodes worden er nu meer jongeren bereikt die voorheen onopgemerkt gingen.
(Bron:
AD
)
Reactie
Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan zich bewust te zijn van de toename, maar spreekt over een vlakkende stijging. Volgens het ministerie is het goed dat de problemen waar deze jongeren mee kampen beter in beeld komen, maar zegt dat er binnen verschillende gemeentes veel variatie is in de redenen waarom jeugdzorg wordt ingeroepen. Voornamelijk in Limburg en Groningen is het aantal jongeren in de jeugdzorg toegenomen.
(Bron:
AD
,
DVHN
)
Gevolgen
Veel jongeren die bij jeugdzorg terecht komen krijgen de hulp die ze nodig hebben, maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Soms zijn de problemen dermate groot dat de jongeren niet meer thuis kunnen wonen. Vorige week was staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis te gast bij PAUW om het te hebben over jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook kwamen een aantal van deze zogenaamde ‘spookjongeren’ zelf aan het woord.