Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Sommige Britten hebben dit jaar 4000 pond minder dan in 2010

  •  
24-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Brexit May vs Khan
Een akkoord tussen de Europese Unie en de regering van de Britse premier Theresa May is er nog niet. En zodra er wel een deal ligt, moet het Engelse parlement er nog mee akkoord gaan. "Een nieuw referendum behoort zeker tot de mogelijkheden als ze dat niet doen," suggereert Sadiq Khan, de burgemeester van Londen in een interview met de BBC.
Volgens de Europese regelgeving moet er in maart 2019 door alle lidstaten zijn ingestemd met een Brexit-deal. Dat betekent dat May en de EU tot oktober 2018 hebben om daar uit te komen en de deal voor te leggen aan de parlementen van de lidstaten. Khan waarschuwt  vooral voor de economische gevolgen in de tussenliggende periode: "De onzekerheid voor veel bedrijven in Engeland zorgt dat ze een plan B maken. Ze weten nu namelijk niet waar ze aan toe zijn na maart 2019."
Zo is bekend van de bank Goldman Sachs dat zij een verhuizing naar Frankfurt overweegt. Een uittrede van dergelijke grote bedrijven zou flinke consequenties hebben voor de Engelse burger, die de gevolgen van de plannen al in de portemonnee begint te merken.
Gemiddeld  werd het afgelopen jaar het leven op de Britse eilanden drie procent duurder, terwijl de lonen maar met twee procent stegen. In de publieke sector stegen de lonen zelfs maar met één procent, omdat na de financiële crisis van 2008 de loonstijgingen bij de overheid zijn beperkt. Daarbij komt dat de Britten meer betalen voor hun import, door de Brexit-plannen is de waarde van de pond namelijk sterk gedaald. Volgens  de Britse vakbond TUC zijn er mensen die dit jaar 4000 pond minder te besteden hadden dan in 2010.
Mocht het zo zijn dat het Britse parlement niet akkoord gaat met de deal waar May mee komt, zullen huishoudens vooral prijsstijgingen  zien bij hun dagelijkse boodschappen. Gemiddeld zal een huishouden er 260 pond per jaar op achteruit gaan. Vooral  de lagere inkomens, de groep die in grote meerderheid voor de Brexit stemde, gaat er op achteruit.
De onzekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen kan er volgens  Khan voor zorgen dat de economische gevolgen nog groter worden. "May en de regering moeten zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de de transitieperiode waarin Groot-Brittannië uit de EU stapt. Ook hoe lang de periode duurt en wat die periode precies inhoudt. Mijn angst is anders dat er meer bedrijven denken over het verlaten van Londen en de plannen daarvoor kenbaar maken."
Premier May weigert  een transitieperiode te bespreken zolang er nog geen deal ligt tussen haar regering en de EU. De kans bestaat daardoor dat bedrijven maar kort de tijd hebben een beslissing te nemen over hun toekomst.
So looks like British business will get just 6 months to change arrangements. How on earth can they make that work or plan? Shocking
Khan waarschuwt dat dat te kort is: "Volgens de Bank of England  moet er eind dit jaar duidelijkheid zijn. De premier en haar regering moeten bedrijven de zekerheid geven die zij nodig hebben."

Meer over:

referendum, brexit
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.