Vrijdagmiddag begon de Surinaamse krijgsraad geheel onverwacht met het voorlezen van de vonnissen in het proces. Voordat de krijgsraad uitspraak deed, zei een woordvoerder van Bouterse dat het gaat om "een complot van witte mannen, geheime diensten en Mark Rutte".
Tussen 1980 en 1988 was Bouterse dictator van Suriname. Hij voerde destijds een militair bewind. “In 1982 besloot Bouterse zijn tegenstanders te elimineren met als doel de macht te behouden,” aldus de rechter. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij persoonlijk betrokken was bij de vijftien moorden.
Het megaproces voor de moorden die zijn gepleegd in Fort Zeelandia, loopt al sinds 2007. Bouterse slaagde erin het proces te vertragen. In 2012 is een amnestiewet aangenomen. Zo’n wet zorgt ervoor dat de wetgever die misdaden heeft gepleegd, onschendbaar wordt. De Surinaamse rechtbank heeft de wet in 2016 tenietgedaan, waardoor het proces hervat kon worden.
Naast hoofdverdachte Bouterse zijn er nog zeven andere verdachten waartegen eveneens twintig jaar cel is geëist.
De krijgsraad eist geen onmiddellijke gevangenneming. Desi Bouterse heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Bij PAUW praat strafrechtadvocaat Gerald Roethof over de zaak en hoe het kan dat deze in een onverwachte stroomversnelling is geraakt.