Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Geschiedenis BNNVARA

BNNVARA   
De programma’s van BNNVARA worden sinds 24 augustus 2017 uitgezonden onder de vlag van het merk BNNVARA. Op de achtergrond werken we dan al drie jaar samen als één organisatie. Op 1 september 2018 zijn ook de ledenverenigingen gefuseerd. Daarmee zijn BNN- en VARA-leden automatisch BNNVARA-lid en steunen nieuwe leden voortaan de Omroepvereniging BNNVARA. Zo zijn we klaar voor de toekomst!
BNN en VARA hebben natuurlijk een eigen geschiedenis. Wie we zijn en waar we vandaan komen? We klappen kort de geschiedenisboeken open.
BNN
Bart de Graaff. Dat is waar BNN begint. Tijdens een redactievergadering bij Veronica, waar Bart op dat moment werkt, krijgt hij een idee. Wat als hij een eigen jongerenomroep begint? Bart zoekt uit wat daarvoor nodig is. 60.000 leden, blijkt. Hij haalt alles uit de kast en start een enorme campagne. Ondertussen schrijft voorzitter-in-spé Gerard Timmer een beleidsplan. In november 1997 wordt het complete ledenbestand ingeleverd bij het Commissariaat.
Op 6 september 1998 is de allereerste tv-uitzending van BNN. De omroep gaat lekker en blijft leden werven om bestaansrecht te behouden. Bart heeft een nierziekte en wordt zo ziek dat hij geen programma’s meer kan maken. Ruud de Wild en Eddy Zoëy nemen de programma’s van hem over. In 2002 moet BNN verder zonder Bart. Hij overlijdt op 25 mei aan een buikvliesontsteking. Na veel verdriet wordt de draad weer opgepakt. Ook zonder Bart gaat BNN vol gas door.  
De Nationale IQ-Test, Costa, BNN at Work, Lust for Life, De Lama’s, Spuiten en Slikken, De Grote Donorshow. Een kleine greep uit de programma’s die door BNN gebakken zijn. Programma’s waar veel over gepraat wordt en programma’s waar je niet omheen kan. Het soort programma’s dat we ook bij BNNVARA blijven maken. Want BNN is Bart’s Neverending Network.
De VARA
Met de komst van de radio ontstaan in de jaren '20 van de vorige eeuw de allereerste omroepen. Op 1 november 1925 wordt in hotel Parkzicht in Amsterdam de V.A.R.A. opgericht: Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs. De VARA wordt de omroep voor de steeds meer emanciperende arbeidersbeweging. Initiatiefnemer Levinus J. van Looij is de eerste voorzitter van de omroep. 
Met socialistische luisteraars als doelgroep zendt de VARA lezingen, debatavonden en concerten uit op de radio. Vanaf de jaren ’50 krijgen steeds meer huishoudens een televisie en ook de VARA mag uitzendingen maken op de publieke zender. Naast de vele radioprogramma’s heeft de VARA televisieprogramma’s gemaakt als: Zo is het toevallig....., De familie Doorsnee, Pension Hommeles, Ja Zuster Nee Zuster, Achter het Nieuws, Koning Klant, Rooie Haan, Dorus, Sonja's Goed Nieuwsshow, Mies en scene, de Stratemaker op Zee-show en De Willem Ruisshow. 
In 1969 wordt de hoeveelheid zendtijd van de omroepen bepaald door het aantal leden. Vanaf dan richt de VARA zich op een bredere doelgroep dan alleen de sociaaldemocratische zuil. De afkortingspuntjes verdwijnen en de omroep gaat programma’s maken voor een breed en progressief publiek. De VARA wordt een onafhankelijke, maatschappelijk betrokken vereniging en zet zich in voor een sociaal rechtvaardige samenleving door het publieke debat op scherp te stellen. 
Wil je weten waar we bij BNNVARA voor staan, wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen? Lees dan onze missie .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!