Logo Leden
Hier lees je hoe je programma's kan bijwonen, aan welke winacties je kan meedoen en waar jij als BNNVARA-lid aan bijdraagt.

Nagesprek drieluik Srebrenica

srebrenica

Srebrenica: Nagesprek

Op 8 juli 2020, na de laatste uitzending van de documentaire, vond online, maar ook met mensen in de zaal, het nagesprek plaats. BNNVARA-leden konden luisteren naar een indrukwekkend gesprek tussen Coen Verbraak (regisseur) en twee Dutchbatters uit de documentaire onder leiding van Ozcan Akyol. Tussendoor en na afloop konden BNNVARA-leden vragen stellen.

Over de documentaire 
In juli 2020 was het precies 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde een VN-missie om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar kon niet verhinderen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. In de driedelige documentaireserie ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ sprak journalist en historicus Coen Verbraak (Onze Jongens op Java, Kijken in de ziel) met negen betrokken Dutchbatters, onder wie bataljonscommandant Thom Karremans. Verbraak blikte met hen terug op de dramatische gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven. 

De stijl van het documentaire-drieluik lijkt op die van de BNNVARA-reeks ‘Onze Jongens op Java’ uit 2019, waarin Verbraak sprak met veertien Indië-veteranen. Zij vertelden – vaak voor het eerst – hun verhaal over de zogeheten ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië van 1945 tot 1949. Begin juni 2020 werd ‘Onze Jongens op Java’ onderscheiden met de prestigieuze journalistieke prijs de Tegel. 
Coen Verbraak: ‘Ik had gehoord dat Dutchbat-veteranen zich hadden herkend in dat Indië-vierluik. Ook zij kwamen terug uit een oorlog, ontvingen geen waardering voor hun inzet, maar kregen hoon over zich heen. Nu de val van Srebrenica precies 25 jaar geleden is, wilde ik de voormalige blauwhelmen graag interviewen. Hoe hadden ze zich destijds voorbereid op hun missie? Hoe helder was het VN-mandaat eigenlijk? Wat troffen ze aan bij aankomst in Bosnië? Waarom was de bewapening van Dutchbat niet op orde? Hoe kijken de veteranen nu terug op de rol van de politiek en de media destijds? En hoe zijn ze in hun verdere leven omgegaan met de beeldvorming over hun missie?’

Bekijk hieronder de aftertalk terug, en klik hier om de drieluik terug te kijken. 

Ben jij nog geen BNNVARA-lid, maar wil je wel graag gratis of met korting naar onze evenementen, sluit je dan hier aan!