“Het klopt gewoon niet, die plastic flesjes. Ten eerste: we zijn toch gierige Hollanders? Nou, nu komt hier toevallig het beste water van de wereld vrijwel gratis en voor niks uit de kraan. En tóch kopen we massaal bronwater in plastic voor twee euro vijftig. Ik ben gewoon teleurgesteld in het niveau van onze gierigheid. We verloochenen onze volksaard hiermee! Maar daarbij en vooral: denk nu even na. Hoe lang gebruik je zo’n plastic flesje? Als je een beetje doordrinkt heb je hem in tien minuten leeg. En hoe lang doet dat plastic erover om afgebroken te worden? Honderden jaren! Eigenlijk hoef je toch alleen maar dat sommetje te horen om te begrijpen hoe scheef dit zit? Besef
Ik moet toegeven: zelf was ik hier tot niet zo lang geleden totaal niet mee bezig. Ik dronk heel veel uit plastic, kocht elke dag wel weer een flesje. Gewoon, vanwege onverschilligheid, vanwege het gemak, niet bewust van de consequenties of omdat ik me daarvan stiekem niks aantrok. Maar sinds ik er voor Make Holland Great Again mee bezig ben geweest, ga ik er heel anders mee om. Niet perfect, maar véél minder uit plastic - dat zeker. Het echte besef kwam toen we voor het programma gingen kijken bij vissers die zelf plastic aan wal brengen naast het vissen. Ze hadden bedacht: niemand is zo gebaat bij een schone oceaan als wij, dus laten we er dan ook aan bijdragen dat-ie schoon is. Gigantische hoeveelheden waren het, echt containers vol. En dan vooral doppen en flesjes - zo onzinnig.
Vuilniszakken vol
Vervolgens ben ik zelf drie maanden alle plastic flesjes die ik gebruikte gaan verzamelen. Twee enorme vuilniszakken vol - toen kon ik echt niet meer ontsnappen aan hoe groot dit probleem is. Het is ook mijn tip aan mensen: verzamel het maar eens, al het plastic dat je gebruikt. Leg het op de keukentafel in plaats van in de prullenbak. Dan zie je opeens: het gaat nergens meer over.
Plastic vermijden is cool
Laatst hoorde ik van een gedragspsycholoog wat de grootste trigger is voor mensen om hun gedrag te veranderen. Het is niet de wereld willen helpen en ook niet geld besparen. De meest beslissende factor van verandering voor mensen is wanneer iets cool wordt gevonden. Als iets cool is, dan willen we het, meer dan wat dan ook. Kortom, we moeten het cool gaan vinden om plastic te vermijden. En andersom: bij onnodig plasticgebruik moeten we ons diep gaan schamen. Daar begint de grote verandering. Bij mij is-ie al begonnen.”
Bekijk hier het item uit de uitzending van Make Holland Great Again waarover Sahil het heeft. En daarna ging hij de straat op om mensen een oplossing aan te bieden.