• Kleine plastic zakjes
• Melk
• Slagroom
• Mes
• Citroen
• Poedersuiker
• Groot plastic zakje
• IJsblokjes
• Zout
• Lepel
• Kommetje
Wat ga je doen?
Ingrediënten verzamelen
- Open een zakje
- Giet de melk en het bekertje slagroom erin
- Snijd de citroen in tweeën en pers de helft uit in het zakje
- Doe er ook een zakje vanillesuikerbij. Als je de citroen nog steeds te zuur vind, kun je er een beetje poedersuiker bij doen
- Rits het zakje dicht . Om zeker te zijn dat het zakje goed dicht blijft, doen we er nog een zakje omheen Zorgen dat de lucht eruit is, anders krijg je we een luchtzakje en dat wil je niet
IJs maken
Daarna pak je een groter zakje en daar doe je veel ijsblokjes en zout in. Pas op! Pak deze zak niet vast bij de ijsblokjes, want dat is heel erg koud. Daarna stop je het kleine zakje in de grote zak erbij en ga je 10 minuten schudden.
Het ijs eten
Haal het ijs uit het zakje en schep het in een kommetje. Zorg dat er geen zout water bij je ijs terecht komt. Eet smakelijk!
Hoe werkt het?
Zout zorgt ervoor dat het vriespunt van water daalt, onder het normale vriespunt van nul graden. Je kan het ijs maken omdat de warmte uit het mengsel verdwijnt en het uiteindelijk bevriest.
Kijk voor meer inspirerend lesmateriaal op www.e-nemo.nl.