Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hebben cruciale diensten genoeg oog voor mensen die buiten de digitale boot vallen?

11-03-2023

“De digitale transitie voltrekt zich in een hoog tempo. Nederland is een koploper en weet de kansen van digitalisering vaak uitstekend te verzilveren”, stelt de overheid. Maar er is een grote groep mensen die – om welke reden dan ook – minimale toegang tot de digitale wereld hebben of willen. Deze groep wordt vaak vergeten en gedwongen mee te gaan, maar is dat wel haalbaar? En hoe verkleinen we deze ‘digitale kloof’?

Lees hier meer informatie over dit onderwerp.

Personen in dit fragment:

  • Amber Kortzorg

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Willem D2
Willem D2
13 nov. 2024 - 9:50

Logisch dat Azerbeidzjan graag en veel fossiele brandstoffen verkoopt. Het land heeft niets anders om van te leven. De grootste bezienswaardigheid is een gasveld dat al een paar 100 jaar in brand staat.

Mooie reportage: https://npo.nl/npo3/reizen-waes/22-02-2019/VPWON_1298672

Natuurlijk absurd dat de Cop29 daar gehouden wordt, of komt het omdat we tijdens COVID ontdekt hebben dat we voorlopig niet zonder aardgas kunnen en daarvoor deels afhankelijk zijn van de dictator in Azerbeidzjan?

1 Reactie
Willem D2
Willem D213 nov. 2024 - 11:08

ik bedoel natuurlijk niet COVID maar de Oekraïne oorlog

Volrin
Volrin
13 nov. 2024 - 8:48

Te triest voor woorden.

Jozias2
Jozias2
13 nov. 2024 - 8:33

als je de wereldwijde uitstoot echt wil verminderen dan lukt dat niet om in je bubbel met gelijkgestemden te blijven. Dan moet je juist ook dit soort landen er bij betrekken. Fossiele brandstoffen is de enige reden dat Azerbeidzjan niet een heel arm land is. Dus verwacht je dat ze dat eenzijdig gaan stoppen?

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 11:07

Een corrupte elite steekt de opbrengst in eigen zakken.

Zandb
Zandb13 nov. 2024 - 11:08

Jozias

Toen de mensen gewaarschuwd werden voor de zondvloed, zou(den) diegene(n) dit dat deden dan werkelijk verwacht hebben dat mensen zouden luisteren? Zouden ze niet geweten hebben dat de kans heel klein was?

Maar het was mogelijk geweest, dat hun waarschuwingen wel effect gehad zouden hebben. En dan was het toch doodzonde geweest als ze zich aan hun verwachtingen aangepast zouden hebben? Zeg nou zelf!

Jozias2
Jozias213 nov. 2024 - 12:16

@zandb

Ik probeer te begrijpen welk punt u nu wil maken. Tevergeefs.

Volrin
Volrin13 nov. 2024 - 16:59

Erbij betrekken is wat anders dan ze de rol van gastheer geven, dat weet u ook wel Jozias.

"Fossiele brandstoffen is de enige reden dat Azerbeidzjan niet een heel arm land is. Dus verwacht je dat ze dat eenzijdig gaan stoppen? "

Dat is wat anders dan ze de gastrol geven en ze laten blaten dat het allemaal een complot is en fossiele brandstoffen een gift van god.

Jozias2
Jozias213 nov. 2024 - 17:47

@volrin

Dus een land buiten uw bubbel mag wel uitvoeren maar niet organiseren?

Landen die klimaat sceptisch zijn zijn tweederangslanden ?

Frits Jansen
Frits Jansen
13 nov. 2024 - 8:15

Ik dacht dat hier een halve gare volgeling van Trump aan het woord was, maar het is de president van Azerbeidzjan.

Hem kan ik geen ongelijk geven. Olie maakte zijn landje rijk, anders was het straatarm gebleken.

Komende uit het toch ietwat armoedige Tbilisi deed Baki (Bakoe in het Russisch) me bijna Zwitsers aan, zo rijk en schoon.

Enfin, met iets meer dan 10 miljoen inwoners is Azerbeidzjan geopolitiek van geen betekenis.

Het land heeft overigens wel belang bij klimaatbeleid, want door de hogere temperaturen dreigt de Kaspische Zee, het grootste meer op aarde, letterlijk te verdampen. Het Aral meer op de grens van Uzbekistan en Kazachstan is al verdampt.

Het oppervlak van de Kaspische zee ligt al 28 meter onder zeeniveau en daalt nog voortdurend. Het Zuiden van die zee is diep, maar het ondiepe noorden dreigt droog te vallen. Leve de olie.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 11:11

Er is ook katoenteelten dat gewas is traditioneel een waterslurper.

https://www.iaea.org/newscenter/news/climate-smart-agriculture-shows-promise-in-improving-azerbaijans-cotton-productivity

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 12:04

De arbeidsomstandigheden zijn er overigens ook verschrikkelijk.

pahan
pahan
13 nov. 2024 - 8:13

Gotspe29 was een betere titel geweest.

Wat er rondloopt zijn landen die geld willen hebben, waarmee wij dan weer onze schaamte en schande af kunnen kopen. Aflaten zijn nog steeds actueel.

Hij doet er net moeilijk of stiekem over, dat siert hem dan weer wel.

Zandb
Zandb
13 nov. 2024 - 7:49

En god zorgde er voor dat er olie en gas konden ontstaan en zag dat het goed was.

1 Reactie
pahan
pahan13 nov. 2024 - 8:15

Die god heeft nogal wat op zijn (haar?) geweten.

Tijd voor Kamervragen?

Joop1961
Joop1961
13 nov. 2024 - 2:55

Blind doof en nog erger dom !

Backtobasics
Backtobasics
12 nov. 2024 - 22:30

Wanneer vechten de mensen die wel beseffen dat we zo in sneltrein met zn allen ten onder gaan eens terug tegen deze levensgevaarlijke idoten?

Wilma3
Wilma3
12 nov. 2024 - 22:16

maak je niet de druk! De aarde ruimt de parasiet genaamd de mens straks vanzelf wel op. Daarom hoop ik dat mijn kinderen geen kinderen krijgen.

IkBenPetra
IkBenPetra
12 nov. 2024 - 21:25

In the name of The Holy Pecunia

Amen

hgroen2
hgroen2
12 nov. 2024 - 21:16

klimaatwetenschappers stellen al sinds enige tijd dat we de 1,5 graad al niet meer halen. we mogen blij zijn als we onder de 2 graden blijven. en zelfs dat is al twijfelachtig.

kortom : rechtse politici zijn druk bezig onze planeet compleet naar de vernieling te helpen. Wat uiteindelijk natuurlijk, volgens hun, de schuld vn Links is.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 nov. 2024 - 8:18

Heel veel olie en gas wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, veel meer dan bij voorbeeld de luchtvaart verbruikt. Als de buitentemperatuur stijgt wordt het steeds minder nodig om te stoken, dus komt er minder CO2 uitstoot, en dan gaat uiteindelijk de temperatuur weer dalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 11:12

Koeling kost ook veel energie.

Skes
Skes
12 nov. 2024 - 21:07

Laten we ophouden ons hierover te verbazen. Geld regeert in de wereld.

Klimaat bijeenkomst in Azerbeidzjan is net zoiets als de Olympische spelen in China.....slaat ook nergens op...als je erover nadenkt....maar dat doet niemand meer nadenken.... iedereen schreeuwt alleen maar.

Mensen tegen elkaar op zetten is een verdienmodel geworden..... iedereen doet eraan mee.....media, politiek enz.

Er zijn niet veel mensen meer die een realistisch beeld hebben van de wereld.....want dat is niet populair....het is links of rechts iets anders bestaat helaas niet meer.

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics13 nov. 2024 - 7:53

Kortom: "Overal" geld aan willen verdienen, moet veel meer als een probleem/afwijking gezien worden, omdat het ons voortbestaan bedreigd.

Frits Jansen
Frits Jansen13 nov. 2024 - 8:21

Was Wilders maar gevoelig voor financiële argumenten. Maar ik denk dat in de Boardrooms van veel bedrijven dezer dagen wordt vergaderd of het nog verantwoord is in Nederland gevestigd te blijven, nu dat land zich in rap tempo ontwikkeld richting "failed state". In (andere) bananenrepublieken zou het leger dan de macht grijpen, maar zelfs dat gebeurt niet in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe
12 nov. 2024 - 20:53

Aliyev zag de COP29 als een goede gelegenheid om deals te sluiten over het leveren van gas. Niet bepaald waar de klimaat-top voor was bedoeld.

HabenundSein
HabenundSein
12 nov. 2024 - 20:50

is er ook nog iets positiefs te melden? Het is echt louter ellende. Met walgelijke nepleiders en het volk wat wegkijkt en geen verantwoordelijkheid neemt.

3 Reacties
JoostdeF
JoostdeF12 nov. 2024 - 21:34

De ontwikkeling op gebied van duurzame elektriciteit is positief. Veel landen waaronder Duitsland zijn het punt gepasseerd dat zonne-energie in combinatie met batterij opslag goedkoper is dan elektriciteit uit stook van fossiele brandstoffen. Voorlopig blijven de prijzen exponentieel dalen en de productiecapaciteit exponentieel stijgen.

Helaas heeft Europa op dit gebied de boot gemist, dat hebben we te danken aan het succesvolle lobbywerk van multinationals die nog steeds alles op alles zetten om de laatste fossiele dollars uit deze aarde te persen. En aan conservatief rechtse kiezers die te stom waren om te beseffen dat ze stemden voor de belangen van aandeelhouders en tegen hun eigen belangen.

itsme3
itsme313 nov. 2024 - 9:51

@JoostdeF

"Veel landen waaronder Duitsland zijn het punt gepasseerd dat zonne-energie in combinatie met batterij opslag goedkoper is dan elektriciteit uit stook van fossiele brandstoffen."

Zo lang je niet ook in de winter licht en verwarming wilt hebben of rond wilt rijden in je electrische auto gaat het fantastisch. Maar niet iedereen kan het betalen om in warmere oorden te overwinteren.

JoostdeF
JoostdeF13 nov. 2024 - 15:51

@itsme3 Zonne-energie inclusief opslag is nu al goedkoper én de prijzen dalen exponentieel. Over 15 to 20 jaar zijn de prijzen met 90% gedaald. Hoewel batterijen en zonnepanelen nu al de goedkoopste optie zijn, kunnen we tegen die tijd voor het huidige bedrag per KWh blijkbaar 10x zoveel opslag en10x zoveel zonnepanelen opstellen. Voor voldoende opwek en opslag in de winter hoeven we tegen die tijd niet meer te betalen dan de huidige KWh prijs.

In de winter leveren panelen namelijk ook stroom op, het verschil met de zomer is slechts een factor vier of vijf.

Willem V
Willem V
12 nov. 2024 - 20:24

Het wordt steeds duidelijker dat overal op de wereld idioten de overhand krijgen...

JohnVKR
JohnVKR
12 nov. 2024 - 20:22

Azerbeidzjan is bondgenoot van Israël, het land dat met haar dagelijkse bombardementsvluchten een verhoudingsgewijs gigantische CO2-uitstoot voor haar rekening neemt. In eendrachtige samenwerking hebben Azerbaijan en Israël Naborno Karabach etnisch gezuiverd.

JasDon
JasDon
12 nov. 2024 - 20:21

Zsm de wereldbevolking laten afnemen. Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen. En dan accepteren dat je aan het einde van je leven geen zorg zal ontvangen, gewoon kiezen voor euthanasie. Helemaal geen probleem na een mooi leven.

8 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer12 nov. 2024 - 22:47

@ JasDon:

En? Op welke manier dacht je zoiets te bereiken?

Andorimax
Andorimax12 nov. 2024 - 23:21

@JasDon

"de wereldbevolking laten afnemen. Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen"

Dat is precies wat er nu gaat gebeuren.

Alleen wel op de meest lelijke manier.

Roffa Sam
Roffa Sam13 nov. 2024 - 0:58

Olav,

Door eerst JasDon van de hoogste Limburgse heuvel af te duwen.

Daarna kunnen we onder het genot van een kruimelkesvlaai, nummer 2 bespreken.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2024 - 1:40

@JasDon: Laten we ons richten op bv 500 miljoen mensen.

--------------------------

Ik vind 5 miljard wat realistischer, daar teken ik voor. Ik denk ook dat 5 miljard mensen niet te veel is.

En Nederland naar de 10-12 miljoen. Als je naar de fertiliteitscijfers kijkt van Europese en Oost-Aziatische landen, dan moet dat ook wel lukken. Maar de wereld is groter dan dat, daar zit het probleem. In min of meer 'mislukte' landen is bevolkingsaanwas wel een groot probleem.

Gio Servas
Gio Servas13 nov. 2024 - 6:40

@Olav Meijer, lijkt mij dat Rusland en de Navo al druk bezig zijn dit voor elkaar te krijgen.

Volrin
Volrin13 nov. 2024 - 8:49

@Gio

Onzin. Rusland is de enige agressor in dit conflict.

Als het de oorlog en expansie stopt is het ook klaar met de vele doden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 16:46

Met dalende geboortecijfers kan het snel over zijn met de bevolkingsgroei. De Chinese bevolking kan tegen het einde van deze eeuw krimpen van de huidige 1,4 miljard naar 525 miljoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2024 - 16:57

https://theconversation.com/chinas-population-shrinks-again-and-could-more-than-halve-heres-what-that-means-220667

BNNVARA LogoWij zijn voor