Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zijn je rechten als je een hotelkamer boekt?

09-10-2020

Je wilt er lekker tussenuit en boekt een hotelkamer. Jammer natuurlijk als het tegenvalt. Wat mag je verwachten voor het geld dat je uitgeeft? Hoe zit het met een hotelboeking bij een pakketreis? En wat zijn je rechten als je op zaken stuit waar je ontevreden over bent? We vragen het aan Angelique de Koning, jurist consumentenrecht. Dit zijn haar tips:

Wat mag je verwachten voor de prijs van de overnachting?
- Dat hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld het aantal sterren. Van een tweesterrenhotel mag je minder verwachten dan van een viersterrenhotel. Bij twee sterren heb je bijvoorbeeld soms een gedeelde badkamer.
- Wat je overeenkomt moet worden nagekomen. De beschrijving die het hotel geeft is van belang. Als in de advertentie staat 'schone kamers', dan mag je die ook verwachten.

Ben je niet tevreden?
-Klagen is heel belangrijk, stelt jurist Angelique de Koning. Meld dus je klacht. Je moet het hotel de kans geven een probleem op te lossen, bijvoorbeeld met een extra schoonmaakbeurt, of een andere kamer. Meld je iets niet dan heb je geen recht meer op compensatie.
-Heb je een pakketreis geboekt, een hotel en vlucht? Contacteer dan de reisorganisatie of reisleider als jij er niet uitkomt met het hotel.

Recht op compensatie?
- Voldoet het hotel niet aan je verwachting, dan heb je recht op compensatie. Bij een pakketreis kan het een 'passende prijsverlaging' zijn, zegt Angelique de Koning. Plus een eventueel een aanvullende vergoeding voor gederfd reisgenot. Heb je alleen een hotelovernachting geboekt? Dan kun je een deel van de prijs van de overnachting terugkrijgen. Een vergoeding voor 'gederfd reisgenot' krijg je bij een enkele overnachting niet zo snel.

Ervaar je problemen?
-
Maak foto's en filmpjes van wat er mis is. Vul een klachtenformulier in, bij de reisorganisatie en/of het hotel.

Is het de moeite waard?
- Bij een enkele overnachting of weekendje weg moet je het zelf afwegen of je een klacht indient of niet. Heb je lang gespaard voor een week of langer weg en het hotel voldoet niet? Dan kan een klacht melden en een vergoeding vragen zeker de moeite waard zijn. Ondanks het gedoe dat het kost.

Bekijk hier de Kassa-steekproef: Hygiëne hotels niet altijd op orde.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.