witlof eten
Geplaatst door: tenormin op: 20-01-2011 13:18
Mag ik, ondanks dat mijn tips meestal worden "afgekraakt" (één uitzondering daargelaten) nog een tip geven, nu over witlof? De meeste mensen zijn niet zo kien op witlof, vooral kinderen. Om de bittere smaak weg te halen gebruik ik een appelboor en haal het hele hart uit de witlof zodat de bittere smaak weg is. Vooral handig als je de stronkjes heel gebruikt in ovenschotel.
Reactie door hultje op 27-01-2011 13:19
Ik vind de meeste tips toch wel waardevol, er zijn altijd vele figuren die denken het allemaal beter te weten, maar ze komen zelf nooit met een fatsoenlijke tip. Dus ik zou zeggen ga rustig door en bedankt. Trouwens dit appelboortrucje hanteren wij ook en werkt perfect.
Reactie door pieter baan op 27-01-2011 13:21
Goeie tip Bridgen ik zal het een keer proberen
Reactie door jeanne388 op 27-01-2011 13:24
Het is al lang achterhaald, dat het hart van witlof bitter is. Dat is er allang uitgekweekt.
Ik haal alleen het uiterste puntje eraf (2cm) en heb nooit last van 'bittere' witlof.
Reactie door moin op 27-01-2011 13:27
Hultje, ga lekker door met het geven van tips hoor.
Wanneer wij witlof eten, snijd ik de kern er ook altijd uit. (ik noem het een 'bitterpit') Daarvoor snijd ik de stronk eerst middendoor, dan kun je de pit goed zien zitten, want de ene keer is hij groter dan de ander. Leg de halve stronk op zij en snij dan puntsgewijs de kern eruit.
Deze methode gebruik ik ook wel om stoofpeertjes van de kern te ontdoen.
Eet smakelijk, van Moin
Reactie door pamand op 27-01-2011 13:29
ondanks dat het al een heel oude truc is werkt hij nog steeds en zijn er genoeg mensen die wél blij zijn met deze tip.
en het hart van biologisch gekweekte witlof is nog steeds bitter dus is zo'n opmerking ondoordacht en ik zou me bijzonder gekwetst voelen. daarbij... 2 cm is een behoorlijk stuk wat je wegsnijdt!
Reactie door cheyenne02 op 27-01-2011 13:34
wat je ook kunt doen: ipv hele stronken de witlof snijden(niet helemaal op vanwege het bittere stuk) en dan,na het spoelen,ff kort koken.....goed uit laten lekken in vergiet of zeef(ligt eraan hoeveel je hebt).dan ovenschaal licht invetten...intussen hamblokjes door de wilof roeren,dan het geheel in de schaal,geraspte kaas erover en ong. 15 minuten in de oven tot de aardappels gaar zijn.....
zo doe ik het altijd en mijn dochter van 8 is er dol op....zelf vindt ik het ook lekkerder dan zo'n hele stronk......
Reactie door rutenca op 27-01-2011 13:39
Ik snij de stronken ook helemaal op en doe een schepje suiker bij de witlof als ik het kook.
Dan heb je ook geen bittere smaak maar een licht zoete.
Maar ga vooral door met handige tips geven ze komen altijd van pas.
Reactie door kreeftje op 27-01-2011 13:43
Een vraag van mijn kant: aan welke kant van de stronk moet je boren, vanaf de stronkkant of door de "bladeren"?
Klinkt dom, ik weet het.....maar vraag het me toch af.
Zelf snijd ik altijd de witlof in kleine ringetjes en haal daarna pas de "dichte" ringetjes eruit.
Reactie door tenormin op 27-01-2011 14:00
lief kreeftje, je neemt me in de maling. Mag, hoor. Ik heb echter geen tip voor je hoe je in het zachte eind van de witlof de appelboor zou moeten steken.
Reactie door helmama op 27-01-2011 14:27
Eerlijk gezegt vind ik de licht bittere smaak van witlof en spruiten juist erg lekker. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.
Witlof met gekookte ei en spruitjes met gesmolten kaas.
Heerlijk.
Vriendelijke groeten en eet smakelijk
Reactie door agapon op 27-01-2011 14:28
hoe eet je nu rauwe witlof???? Doe het volgende snijdt hart gedeelte eruit vandaan door de stronk in vieren te snijden. Snijdt de blkaderen gewoon fijn, voeg toe allerhande soorten fruit. Doe hier gezoete vruchtensap bij en mix het. Hierdoor behoudt je de kleur van het blad. Blijft gewoon wit.
Is het te bitter voeg er zoetstof bij en een ieder eet zijn vingertjes erbij op en op en top gezond.
Kan ook eventueel ijsbergsla toegevoegd worden. Wil je het helemaal een feest van maken krenten en rozijnen. Deze tip is Du Chef.
Reactie door meeuwtje op 27-01-2011 14:36
snijd het hartje uit de witlof en gaar hem 10 minuten in de magnetron (met het aanhangende water opzetten). niks geen bitterheid en dat geldt hetzelfde voor spruitjes, alleen daar moet een beetje water bij maar ze zijn nooit meer bitter van smaak.
Reactie door knotskabouter op 27-01-2011 15:43
Bridgen, zoals hultje al schreef: er zijn altijd van die figuren die alles en iedereen afbranden, kijk maar twee draadjes lager. Laat je niet uit het veld slaan en blijf doorgaan met het geven van tips waarvan jij denkt dat anderen er ook wat aan hebben.
Reactie door janvanberend op 27-01-2011 16:06
Ik snap het niet, wij snijden al jaren het hart van de witlof mee, en de witlof is nooit bitter.
De tip hebben wij jaren geleden van een groenteboer gekregen die vertelde dat je rustig het hart van de witlof kunt meekoken zonder dat het bitter wordt.
Dus wij doen niet moeilijk om het hart te verwijderen.
Reactie door hursch op 27-01-2011 17:36
als je gewoon met een scherp aardappelmesje even het "kontje" een beetje uitsnijdt en de rest gewoon meekookt of een slaatje maakt ,( rauw dus! ) dan is lof gewoon lekker, hangt er van af wat je er zelf aan toevoegt. Rauw als slaatje is lekkerder als gekookte lof. (net zo als worteltjes)
Reactie door johannes1 op 27-01-2011 18:02
witlof :
als we 't rauw eten, dan wordt - na 't goed wassen - er een puntje van het kontje uitgesneden.
daarna halveer ik het stronkje in de lengte, dat is makkelijker bij 't snijden, dat eerst in kleine reepjes gebeurt en dan die reepjes per stonkje bij elkaar telkens in mootjes, die je zo groot en klein kunt maken als je zelf wilt.
om te voorkomen dat ze verkleuren komt er 'n beetje citroensap op [echt of surrogaat uit 'n knijpflesje: en vervolgens wat [voor: gebakken uitjes; naar gelang wordt er nog wat yoghurt-slasaus over gegoten en klaar is kees.
uiteeraard kàn er nog van alles - naar smaak en behoefte - aan toegevoegd worden zoals: appel en andere - meestal ampere - vruchten.
TIP NO. 2 :
snoept U - of Uw peuters - wel eens meer dan goed voor U is; wilt daar een eind aan maken, maar hebt toch behoefte om iets in de mond te hebben om te kauwen of zo ?
neem dan wat TARWE [verkrijgbaar bij de boer, boerenbond of hoe die ook nu mag heten, dan wel bij de boer zelf: en neem daarvan een klein hoopje i d hand en doe dit vervolgens i d mond. al snel zullen door jouw speeksel de korrels zachter worden en zich makkelijk laten stukbijten. blijf op de ontstane massa = een soort deeg dus= kauwen en door die vermenging krijg je a h w een kauw'gum' , waar je uren op kunt blijven kauwen.
je zult er geen droge mond aan over houden én het is eetlust bevorderend EN dit gebruik van vezels is zeer goed voor de darmen.
bovendien is het super goedkoop, zodat ook in deze crisistijd jouw beurs er zich wél bij zal voelen.
ben er van overtuigt dat jouw kinderen dit recept weer aan hun kinderen zullen doorgeven.
Reactie door an62 op 27-01-2011 23:14
Quote: johannes1 schreef op donderdag 27 jan 2011, 18:02: witlof :
als we 't rauw eten, dan wordt - na 't goed wassen - er een puntje van het kontje uitgesneden.
daarna halveer ik het stronkje in de lengte, dat is makkelijker bij 't snijden, dat eerst in kleine reepjes gebeurt en dan die reepjes per stonkje bij elkaar telkens in mootjes, die je zo groot en klein kunt maken als je zelf wilt.
om te voorkomen dat ze verkleuren komt er 'n beetje citroensap op [echt of surrogaat uit 'n knijpflesje: en vervolgens wat [voor: gebakken uitjes; naar gelang wordt er nog wat yoghurt-slasaus over gegoten en klaar is kees.
uiteeraard kàn er nog van alles - naar smaak en behoefte - aan toegevoegd worden zoals: appel en andere - meestal ampere - vruchten.
TIP NO. 2 :
snoept U - of Uw peuters - wel eens meer dan goed voor U is; wilt daar een eind aan maken, maar hebt toch behoefte om iets in de mond te hebben om te kauwen of zo ?
neem dan wat TARWE [verkrijgbaar bij de boer, boerenbond of hoe die ook nu mag heten, dan wel bij de boer zelf: en neem daarvan een klein hoopje i d hand en doe dit vervolgens i d mond. al snel zullen door jouw speeksel de korrels zachter worden en zich makkelijk laten stukbijten. blijf op de ontstane massa = een soort deeg dus= kauwen en door die vermenging krijg je a h w een kauw'gum' , waar je uren op kunt blijven kauwen.
je zult er geen droge mond aan over houden én het is eetlust bevorderend EN dit gebruik van vezels is zeer goed voor de darmen.
bovendien is het super goedkoop, zodat ook in deze crisistijd jouw beurs er zich wél bij zal voelen.
ben er van overtuigt dat jouw kinderen dit recept weer aan hun kinderen zullen doorgeven.einde Quote
wanneer stoppen we met iedere keer weer de crisistijd er bij te halen. Vraag eens aan oudere mensen wat crisistijd is. Wij moeten ons niet van alles op de mouw laten spelden.
Reactie door pampie op 28-01-2011 14:50
Brigden hallo, ik geniet er altijd weer van hoe een simpele mail uiteindelijk ontaard in een volkomen andere discussie.
Soms is het ergerlijk, soms komisch, maar meestal raakt het kant nog wal.
Dank voor je tip! Dat is niet in me opgekomen maar deed het altijd met een aardappelmesje.
Nog even een reactie: als je van bitter houdt is witlof niet bitter en over smaak valt niet te twisten, dat wisten zelfs de Romeinen al!
Groetjes, pampie.
Reactie door tenormin op 28-01-2011 15:07
Johannes1, lieve Heer, ik had het over een tip. Krijg je recepten, Klaziena uit Valk schijnt te zijn opgestaan uit haar graf om gezond te blijven en weet ik wat niet meer. Zoals tarwe in je mond om wat te kauwen. Waar slaat dit nu allemaal op? De onzin dat witlof niet meer bitter zou zijn door moderne kweekmethode is niet waar, proef maar. Als je wel van bitter houdt: prima! Ik niet. Pampie begrijpt gewoon: een tip is een tip; niets meer, niets minder. Ik zet geen pistool op het hoofd van: DOE HET ZO of ik schiet!
Reactie door eenigma op 28-01-2011 17:34
Quote: brigden schreef op vrijdag 28 jan 2011, 15:07: Johannes1, lieve Heer, ik had het over een tip. Krijg je recepten, Klaziena uit Valk schijnt te zijn opgestaan uit haar graf om gezond te blijven en weet ik wat niet meer. Zoals tarwe in je mond om wat te kauwen. Waar slaat dit nu allemaal op? De onzin dat witlof niet meer bitter zou zijn door moderne kweekmethode is niet waar, proef maar. Als je wel van bitter houdt: prima! Ik niet. Pampie begrijpt gewoon: een tip is een tip; niets meer, niets minder. Ik zet geen pistool op het hoofd van: DOE HET ZO of ik schiet!einde Quote
Maar zo werkt het nu eenmaal op een forum Bridgen, jij, de topic starter bent niet degene die bepaald welke reacties mensen gaan geven, nu komen er naar aanleiding van jouw tip de tips van anderen over hetzelfde onderwerp. Van recepten tot de tip dat wat tarwe in de mond nemen een gezond alternatief is voor snoep en kauwgom. Er kan geen discussie zijn over wat wel of niet bitter is want dat is een kwestie van smaak en wat je gewend bent net als wat pittig/heet is of niet, wat de ene bitter vind proeft de ander amper en waar de ene mens iets zo peperig heet vind dat hij/zij het niet kan eten geniet de ander van een "lekker pittig" maaltje. Je kan daar wel op gaan wellus-niettussen maar ieder blijft het ervaren zoals die het ervaart.
Hoe en wat iemand doet naar aanleiding van jouw tip is dus aan ieder gebruiker van het forum om daar zelf over te beslissen, dat jij geen behoefte hebt aan reacties is duidelijk maar dan is een forum misschien niet de juiste plek voor jou omdat daar mensen nu eenmaal die ruimte hebben, of jij nou wel of niet je daarin kan vinden, ook voor de reacties geld dat jij mag bepalen wat je daarmee doet, neem een tip naar aanleiding van jouw tip dus zoals hij bedoeld is, als een tip ;-)
Leuk die tip met de appelboor, voor mij werkt een aardappelschilmesje prima, en ik voeg mijn tip toe voor snelle witlof met ham en kaas bij deze toe, kook de stronkjes voor 1 persoon in de magnetron in ongeveer 7 minuten gaar met een klein beetje water, snijd ondertussen de plakjes ham in reepjes. Leg de gare stronkjes in de koekepan, drapeer de reepjes ham erover en leg daar plakken kaas op, deksel op de pan en op een zacht vuur in een paar minuten de kaas laten smelten.
vriendelijke groeten,
Enigma.
Reactie door geertje1968 op 29-01-2011 12:34
De laatste tijd is witlof juist weer erg bitter is mijn ervaring. Wat goed helpt is melk toevoegen bij het koken. Het is zonde om zoveel van de witlof weg te gooien!
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!