De Reddingsbrigade waarschuwt deze zomer voor een verhoogde kans op zwemongelukken. Doordat er tijdens corona geen zwemles is geweest, is de zwemvaardigheid afgenomen. Daardoor lopen kinderen deze zomer meer risico dan normaal.
De zwemvaardigheid bij kinderen neemt al jaren af en corona heeft dat alleen maar verergerd, stelt de Reddingsbrigade. Omdat de zwembaden bijna een half jaar dicht zijn geweest, konden kinderen na het behalen van hun zwemdiploma niet meer oefenen.
Zwemconditie
"Normaal gesproken zie je het al na een kerstvakantie", zegt Sander Zeilstra, naast woordvoerder van de Reddingsbrigade ook zwemleraar. "Na twee weken kun je al zien dat kinderen aan ritme en zwemconditie ingeleverd hebben, kun je nagaan wat voor effect corona heeft gehad."
Het belang van een zwemconditie wordt nog wel eens onderschat, ziet Zeilstra. "Je gebruikt je lichaam op een andere manier. Ookal ben je fanatiek hardloper of voetballer, zwemmen vergt echt een ander soort conditie. Zelf zie ik het altijd bij triatlons, waar andere jongens heel goed gaan op de fiets, maar het lastig krijgen als ze moeten zwemmen."
ABC'tje
Waar veel kinderen alleen zwemdiploma's A en B halen, is het volgens de reddingsbrigade van belang dat kinderen ook C onder de knie krijgen. "Want daarmee leer je jezelf redden in stilstaand water", zegt Zeilstra.
Hij legt de nadruk op het woord 'stilstaand', want het water van een zwembad is toch wel iets anders dan dat van een meer of de zee. "Ik zou ouders dan ook adviseren om met kinderen mee te gaan als ze gaan zwemmen. Gewoon even om te kijken wat dat water nou doet: hoe het beweegt, waarvoor grond er onder deze voeten ligt en hoe het water beweegt. Dat moeten kinderen allemaal nog leren als ze hun diploma's hebben gehaald."
Koud water
Zeilstra waarschuwt tevens voor de temperatuur van het water. "We zitten nog maar aan het begin van het seizoen, dus dat is nog heel erg koud." Gevaarlijk, omdat je van koud water in de kramp kunt schieten. "Probeer daarom nooit een plas of meer over te steken, want het water is in het midden nog veel kouder."