Zwartspaarders melden al bijna 1,5 miljard
23-12-2009
• leestijd 1 minuten
De Belastingdienst heeft het de laatste dagen van dit jaar bijzonder druk met 'inkeerders'. Per dag melden zich 160 mensen bij de fiscus die hun zwarte spaargeld in het buitenland alsnog snel willen aangeven. In totaal hebben nu ruim 5500 mensen bijna 1,5 miljard euro aan vermogen in het buitenland opgegeven.
Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag bekendgemaakt. Na 1 januari wordt de zogeheten inkeerregeling versoberd en krijgen inkeerders een boete van 15 procent. De boete die mensen krijgen als ze niet tot inkeer komen en worden gesnapt, gaat omhoog naar 300 procent. Als mensen hun geld buiten het zicht van de fiscus op een bank in het buitenland zetten, kan Nederland er geen belasting over heffen.
Begin deze maand waren er nog vijftig inkeerders per dag. Vorig jaar rond deze tijd waren er dagelijks twee. De Belastingdienst heeft extra personeel ingezet om de betrokkenen te helpen om de formulieren voor de jaarwisseling af te handelen.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft woensdag zelf de inkeerlijn van de Belastingdienst in Breda bezocht. Daar sprak hij telefonisch met een zwartspaarder, zo liet hij weten. De inkeerlijn werd sinds de opening op 24 augustus in totaal 2375 keer gebeld. De meeste bellers wilden weten of ze echt geen boete kregen als hun zwarte spaargeld zouden aanmelden.
De meeste inkeerders hadden hun geld geparkeerd in België, Zwitserland of Luxemburg. Sommige zwartspaarders hadden tientallen miljoenen euro's op buitenlandse banken staan.
Bron: ANP