Zoutconsumptie schaadt gezondheid Nederlanders
22-02-2012
• leestijd 2 minuten
Een ruime meerderheid van de Nederlanders gebruikt dagelijks meer zout dan goed voor ze is. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85 procent van de bevolking boven de maximum richtlijn van 6 gram per dag zit. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag, aldus het RIVM woensdag.
Zorgwekkend
,,De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend te noemen'', zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.
De hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd, meldt het onderzoeksrapport. Jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram.
Thuis
Het RIVM onderzocht ook de bronnen van het teveel aan zout. Het meeste wordt gebruikt in de warme maaltijd (36 procent). Het zout zit vooral in vleesproducten en sauzen. Andere belangrijke bron is de lunch (31 procent) met veel zout in brood en kaas.
Het meeste zout wordt thuis geconsumeerd. Opvallend is dat mensen die veel zout eten, meer eten en drinken.
Gezondheid
Veel zout in het voedsel kan hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico van hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM. ,,Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren'', aldus Hans Verhagen.
Teveel zout in Kassa
Kassa besteedde eerder aandacht aan het teveel aan zout dat fabrikanten in voedsel stoppen. In uitzendingen uit
oktober 2009 en
mei 2011 bleek dat de informatie over het zoutgehalte van producten op verpakkingen vaak onduidelijk was. In
november 2011 bleek dat ook restaurants vaak teveel zout gebruiken in hun gerechten.
ANP