Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Zorgverzekering 2020: wat verandert er en waar moet je op letten?
19-11-2019
•
leestijd 3 minuten
•
191 keer bekeken
•
Het is weer tijd om je zorgverzekering te vergelijken. Je hebt er misschien helemaal geen zin in, maar dit jaar is het toch extra belangrijk om even stil te staan bij je zorgverzekering. De kans is namelijk groot dat je flink kunt besparen. Zeker wanneer je, net als ruim 65 procent van de Nederlanders, collectief verzekerd bent via je werkgever of een vereniging. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat er in 2020 allemaal verandert voor je zorgverzekering.
Collectieve kortingen beperkt
Het grootste deel van de mensen heeft een collectieve zorgverzekering via de werkgever of de gemeente. Dit was voor veel mensen aantrekkelijk, want je kreeg tot wel 10 procent korting op de basisverzekering. Maar in 2020 mogen zorgverzekeraars nog maximaal 5 procent korting geven op de basisverzekering. Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars de kortingen op de aanvullende zorgverzekeringen verlaagd. De kans is dus heel groot dat je volgend jaar flink meer premie betaalt en dat een andere zorgverzekeraar, zonder collectieve korting, goedkoper voor je is.
In 2020 minder polissen met vrije zorgkeuze
Je vindt het misschien ook belangrijk om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Als je zeker wilt weten dat je altijd naar elke zorgaanbieder kan, sluit je een restitutiepolis af. Hiermee krijg je altijd een volledige vergoeding ongeacht naar welke zorgverlener je gaat. Zorgverzekeraars De Friesland en ProLife stoppen per 2020 echter met de restitutiepolis. Als je daar klant bent, wordt je polis automatisch omgezet naar een naturapolis waarbij je bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders een deel van de kosten zelf moet betalen. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars, zoals ZEKUR.nl, StadHolland en Menzis de restitutiepolis flink duurder geworden.
Het is dit jaar dus ook heel belangrijk om goed te kijken of een restitutiepolis bij een andere zorgverzekeraar goedkoper is. En goed om te weten: veel naturaverzekeringen hebben met bijna alle zorgverleners een contract, dus als jouw zorgverleners daarbij zitten, is dat natuurlijk ook een prima keuze.
Dekking basisverzekering 2020
Verder verandert in 2020 ook de dekking van de basisverzekering. Hier kun je zelf weinig aan doen, omdat elke basisverzekering dezelfde dekking heeft, maar het is wel belangrijk om hier even bij stil te staan.
Stoppen met roken programma’s vallen vanaf 2020 niet meer onder het eigen risico. Je hoeft hiervoor dus zelfs niets meer bij te betalen.
De volgende vergoedingen komen per 2020 nieuw in de basisverzekering:
Behandeling door een specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten.
De medicijnen durvalumab en abemaciclib (bij longkanker) en het middel Fampyra (bij multiple sclerose).
De mogelijkheid om logeerkosten in plaats van reiskosten vergoed te krijgen bij een behandeling in het ziekenhuis die minimaal 3 dagen aaneengesloten. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht.
Als een geneesmiddel nog niet geregistreerd staat in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) kun je er toch een vergoeding voor krijgen als het middel door de apotheek zelf bereid kan worden.
Aanvullende verzekeringen beperkt
De meeste Nederlanders (bijna 84 procent) hebben niet alleen een basisverzekering, maar ook één of meer aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Ook hier loont het om elk jaar even goed te kijken of je die aanvullende verzekering echt nog nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar op controle en heb je (bijna) nooit gaatjes, dan is de kosten zelf betalen vaak voordeliger dan je aanvullend verzekeren.
Gesneden in uitgebreidere vergoedingen
Ook verandert de dekking van de aanvullende verzekeringen elk jaar. Vooral in uitgebreide vergoedingen voor de tandarts, fysiotherapie en orthodontie wordt vaak gesneden. Let hier dus op bij jouw polis voor 2020. Zo heeft Nationale-Nederlanden voor nieuwe verzekerden de meest uitgebreide aanvullende verzekering helemaal afgeschaft. Bij Bewuzt en Ditzo is vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in de aanvullende verzekeringen volledig geschrapt.
Waar kun je nog meer op letten?
Nu je de belangrijkste zaken voor je zorgverzekering op een rijtje hebt, is het tijd om te kijken hoe je extra bespaart op je zorgverzekering voor 2020. Bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen of te kiezen voor een jaarbetaling. In dit artikel op Geld.nl lees je of het verhogen van je eigen risico voor jou verstandig is.