Zorgen om huisdier dat in coronatijd als 'impulsaankoop' is gekocht
11-08-2021
•
leestijd 2 minuten
•
779 keer bekeken
•
De verkoop van huisdieren is in coronatijd verdubbeld, schat de Dierenbescherming in. Dierenwelzijnsorganisatie Sophia Vereeniging maakt zich daar zorgen over, want hoe vergaat het een huisdier als het baasje ineens minder tijd heeft?
Het afgelopen anderhalf jaar kochten liefst 1,5 miljoen mensen een huisdier. Niet zo gek, zegt de Sophia Vereeniging. "Een huisdier is natuurlijk heel gezellig als je veel thuis bent. Je kunt ermee spelen, knuffelen of wandelen: de perfecte manier om het thuis zitten leuker te maken."
Keerzijde
Maar vaak zit er ook een keerzijde aan dat verhaal, meent directeur Steffie van Horck. "Helaas wordt er niet altijd nagedacht over de behoeften van het dier en de lange termijn", zegt ze in het Radio 1 Journaal. Van Horck krijgt veel berichten van opvangcentra die meer huisdieren binnenkrijgen dan normaal.
"Wij zeggen altijd: denk niet alleen aan wat het dier jou te bieden heeft, maar ook aan wat jij het dier te bieden hebt. Verdiep je in zijn natuurlijke behoeftes, dan kun je ze een beter leven beiden. Doordat mensen vaak heel impulsief een dier hebben aangeschaft, is dat niet altijd gebeurd."
Tijd, aandacht en geld
"Nu komen mensen erachter dat de zorg voor een dier meer tijd, aandacht en geld kost dan ze aanvankelijk dachten. Dieren die niet goed zijn opgevoed vertonen probleemgedrag. Dat zie je vooral bij honden, die soms te vroeg uit het nest zijn gehaald en niet goed gesocialiseerd zijn."
De hondenscholen, die in coronatijd lang dicht waren, hebben nu wachtlijsten ziet de vereniging. Volgens hen wijst dat erop dat veel honden gedragsproblemen vertonen. "Die honden zijn angstig, agressief en eenkennig. We houden ons hart vast, want dit kan hele gevaarlijke situaties opleveren."