Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonnebrand smeren in de winter: moet dat?

18-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8107 keer bekeken
  •  
zonnebrandcreme 1127
Veel mensen denken dat de huid in de winter geen zonnebrandcrème nodig heeft, omdat de zon dan niet schijnt. Tóch is dit niet geheel waar. Sterker nog, ook als het ijskoud en bewolkt is, is het belangrijk je huid te beschermen met een SPF. Kassa vertelt je waarom!

24/7 zonnebrandcrème

Voor een enkeling zal het geen verrassing zijn, maar voor anderen weer wel: ook in de winter is het gebruik van zonnebrand wel zo verstandig om je te beschermen tegen ultraviolette (uv) straling. Er bestaan namelijk meerdere vormen uv-straling: uva, uvb en uvc. Deze hebben elk een andere werking. uva-stralen dringen ook in de winter diep door in de huid. Waar je van uvb-stralen een rode of bruine huid krijgt, zie je bij uva-stralen niets. Dat is gevaarlijk, want deze vorm van uv-straling is medeverantwoordelijk voor huidveroudering en -kanker. Uvc-straling – de meest gevaarlijke straling – bereikt ons niet, doordat de ozonlaag deze tegenhoudt.
In de winter maakt je huid volgens Dermakliniek veel minder melanine aan dan in de zomer. Het pigment melanine beschermt de huid tegen uv-stralen en kleurt je huid donker. Wanneer je meer melanine hebt, verbrand je minder snel. Daarom is het niet alleen als je op wintersport gaat belangrijk om je dagelijks in te smeren met zonnebrandcrème.

Zonnebrandcrème voor wintersport

De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker, één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Daarom is zonnebrand volgens KWF Kankerbestrijding een onmisbaar onderdeel in je toilettas als je gaat wintersporten. In de bergen is de lucht schoon en helder. Dat betekent dat de uv-straling sterker is, zélfs als de zon zich niet laat zien. Zonnestralen komen gewoon door bewolking of mist heen. Daarnaast weerkaatst sneeuw – net als ijs – tachtig tot negentig procent van de zonstraling. Er is dus een grote kans om te verbranden als je gaat skiën of snowboarden. Om de twee uur insmeren met een crème van factor 30 of hoger is daarom aan te raden. Ook een lippenbalsem met beschermingsfactor is verstandig.
Er bestaan bijzondere soorten zonnebrand die speciaal zijn ontwikkeld voor wintersport. Deze soorten verschillen van de zomervariant, omdat zonnebrand voor de zomer op waterbasis zijn. Deze kunnen in de kou bevriezen op je huid, en dat is geen pretje. Een zonnebrandcrème voor de winter is vetter, waardoor bevriezing onmogelijk is en de crème met koude temperaturen smeerbaar blijft.

Waar moet je op letten als je zonnebrandmiddelen koopt?

In 2016 onderzocht Kassa waar je op moet letten als je zonnebrandmiddelen koopt. Ook gaven we antwoord op de vraag hoe lang je zonnebrandmiddelen kunt bewaren.

Voorspelde zonkracht

Iedere dag krijg je bij de weersvoorspelling de zonkracht mee. Maar wat zegt dat? De zonkracht is volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) een maat voor de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Dit wordt uitgedrukt in een uv-index. In Nederland kan de zonkracht variëren van 0 tot 8. In januari is de zonkracht in Nederland veelal 1 of lager. In de zomer is de zonkracht overdag meestal maximaal 6 of 7. Bij een lage zonkracht, van 0 tot 4, verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 of hoger).
Hieronder zie je de zonkrachtschaal van het KNMI in samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Hierin staat tevens de tijd beschreven hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander overdag tussen 12 uur en 3 uur zon kan verdragen.
Schermafbeelding 2020-02-13 om 10.56.06

Uv-radar

Het KWF heeft een app met de naam ‘UV-radar’, dat advies geeft op basis van zonkracht en huidtype. Via de app zie je elke dag wat de zonkracht is. Ook kun je een test doen op basis van je huidtype, waaruit af te leiden is hoe vaak je je dient in te smeren. Hiervoor kun je op de app een reminder instellen. De app is te downloaden in zowel de App Store als in Google Play.
Bron: Dermakliniek, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Libelle, KWF Kankerbestrijding
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!