Zo zit het met het ‘kosten rijklaar maken’ van een auto
21-09-2020
•
leestijd 3 minuten
•
28970 keer bekeken
•
Je koopt een nieuwe of tweedehandsauto en krijgt te maken met ‘kosten rijklaar maken’ bovenop de vraagprijs. ‘Hoe zit het met deze afleveringskosten?’, vraagt Loena65 zich af op ons forum. Zijn die nu wel of niet verboden? We zetten het voor je op een rij.
Een dealer brengt tal van kosten in rekening, zodat je met je nieuwe wagen de weg op kan. In de wet staat dat alle onvermijdbare kosten van je aanschaf opgenomen moeten zijn in de advertentieprijs.
Dat zijn de vaak gehoorde ‘kosten rijklaar maken.’ Die mogen daarom niet, als onaangename verrassing achteraf, bovenop de koopsom komen.
De prijs van een nieuwe auto of occasion moet inclusief deze kosten zijn:
De kentekenplaten
De afleverbeurt
Recyclingkosten en/of een recyclingbijdrage
De aanvraag of overschrijving van het kenteken (leges)
APK-keuring - bijvoorbeeld voor een nieuwe APK bij een occasion
Transportkosten - dit geldt voor nieuwe auto’s
BTW
Wettelijke garantie* (zie de toelichting hieronder)
Het bovengenoemde geldt ook als je een motor, scooter of caravan aanschaft.
Vrijwillige extra’s
Kies je er zelf voor om boven op de aanschafprijs extra’s af te nemen? De kosten daarvoor hoeven niet in de prijs te worden opgenomen door de verkoper. Te denken valt aan bijvoorbeeld andere vloermatten, hoofdsteunkussens, afdekhoezen, veiligheidsvestjes, life-hammers of een gevarendriehoek.
Wettelijke garantie*
Je kunt bij de aanschaf van een auto aanspraak maken op de wettelijke garantie. Die moeten bij de kosten rijklaar zijn inbegrepen. Je hebt recht op een deugdelijk product; van een nieuwe auto mag je verwachten dat deze geen mankementen vertoont. Dit is wettelijk vastgelegd als non-conformiteit.
Ook bij een occasion bestaat de wettelijke garantie. Je mag bij de aankoop van een occasion afgaan op wat de verkoper over het product vertelt. Vraag dus goed door, de verkoper heeft namelijk een informatieplicht. Hij moet je informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Maak zeker ook een proefrit.
De bewijslast ligt bij de verkoper als de auto binnen zes maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen. De bewijslast ligt bij jezelf als het probleem pas na zes maanden de kop opsteekt. Je moet dan bewijzen dat het product niet voldoet aan de verwachtingen die je op grond van de overeenkomst mocht hebben en dat het gebrek er al was toen je de auto kocht.
Garantie bijkopen?
Extra (Bovag-)garantie, voor bijvoorbeeld een tweedehandsauto, sluit je vrijwillig af voor bijvoorbeeld drie maanden, een half jaar of jaar. Deze valt daarom niet onder de rijklaarkosten. De verkoper mag je overigens bij de koop niet verplichten deze bijkoopgarantie af te nemen.
Vergelijk de totaalprijs
De kosten rijklaar maken bestaan dus nog weldegelijk. Je mag er alleen geen aparte rekening meer voor krijgen. Dit maakt het vergelijken van prijzen van auto’s eenvoudiger, als je op zoek gaat naar een nieuwe. De vraagprijs die je ziet is wat je betaalt, mits je dus geen vrijwillige extra’s erbij neemt of extra garantie afsluit.
Houd er rekening mee dat de bij de prijs inbegrepen rijklaarkosten voor nieuwe auto’s uiteen kunnen lopen van 500 tot 1500 euro. Voor occasions is dit circa de helft minder.
Autoverkopers mogen wel afwijken van de adviesprijs voor de nieuwe auto die de importeur geeft. Zo kunnen dealers met elkaar concurreren op de prijs.
Maak bezwaar
Kom je bij een autoverkoper die toch nog de kosten rijklaar maken apart in rekening brengt, bovenop de vraagprijs? Stel je dan assertief op en maak bezwaar hiertegen. Wijs op de wettelijke regelgeving over de kosten rijklaar maken.
Je kunt de dealer die de regels overtreedt opgeven via de ACM-website van ConsuWijzer. De toezichthouder kan het bedrijf een last onder dwangsom opleggen voor onterecht extra in rekening gebrachte rijklaarkosten.