Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo vraag je je persoonlijke gegevens op bij sociale media

18-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3257 keer bekeken
  •  
social sociale media facebook instagram twitter 930 520
Door middel van je inzagerecht kun je bij organisaties en bedrijven je persoonlijke gegevens opvragen. Dat kun je ook doen bij je accounts op sociale media, zoals Facebook en Twitter. We leggen stap voor stap uit hoe je dat precies doet en wat je ermee kunt.
Als jij een account aanmaakt op een website, ga je akkoord met de voorwaarden die zo’n site stelt. Dat heeft ook gevolgen voor jouw gegevens en hoe daarmee wordt omgegaan. De wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die sinds 2018 van kracht is, beschermt jouw persoonsgegevens en biedt rechten om daar inzicht in te krijgen.
Het kan handig zijn om te weten wat voor informatie een bedrijf over jou verzameld heeft, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt om je privacy. Via de gegevens van je sociale media-accounts krijg je inzicht in de hoeveelheid data die er over jou bestaat. Redacteur Noortje nam de proef op de som en downloadde al haar gegevens bij Facebook, Instagram, Twitter en Tinder. Ze schrok van de hoeveelheid informatie die er over haar is opgeslagen.

Facebook

Als je ingelogd bent op je Facebookaccount kun je op het pijltje rechtsboven klikken en kies je voor ‘instellingen en privacy’. Daar klik je op de knop ‘instellingen’ en word je doorgeleid naar een nieuwe pagina. In het menu links vind je de optie om je Facebookgegevens te bekijken. Via die knop kun je ervoor kiezen om je gegevens te downloaden.
facebook uitleg beter
Je kunt kiezen welke informatie je precies in wilt zien. Zo kun je je hele Facebookgeschiedenis downloaden of slechts een geselecteerde periode. Daarnaast kun je aan- of uitvinken welke gegevens je niet wilt downloaden.
De data worden, nadat je je e-mail en wachtwoord hebt bevestigd, naar je gemaild. Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die er gedownload moet worden, kan het een paar uur tot een dag duren voordat je alles binnen hebt. Het zijn HTML-bestanden die je kunt openen via je internetbrowser.
Met een paar kliks en een hoop geduld zag Noortje ineens vertrouwelijke informatie op haar scherm verschijnen. Het duurt een eeuwigheid voordat alle informatie uitgepakt en zichtbaar is, omdat het zo ontzettend veel is. Facebook blijkt veel informatie op te slaan. Zo kun je al je gelikete berichten en geplaatste reacties terugzien. Ook kun je alle data en tijdstippen zien waarop je actief was. Op deze manier zie je hoeveel details het bedrijf over jouw gebruik weet.
facebook gegevens

Instagram

Het opvragen van gegevens van Instagram gaat ongeveer hetzelfde als bij Facebook. Je kunt dit zowel via je telefoon als je computer doen. Ga naar je instellingen, kies voor de optie ‘beveiliging’ en klik op ‘gegevens downloaden’. Afhankelijk van de bestandsgrootte duurt dit maximaal een dag.  
instagram totaal
Met de gedownloade informatie ontdek je een hele hoop. Alle foto’s die jij hebt geplaatst op je account worden opnieuw met je gedeeld. Daarnaast zie je tot op de seconde af wanneer je welke post of verhaal van een Instagramgebruiker hebt bekeken of geliked en kun je je privéberichten en reacties teruglezen.
Het voordeel hiervan is dat je je foto’s opnieuw in handen krijgt. Ook alle mediabestanden die je in je verhaal hebt geplaatst krijg je toegestuurd. Als je de originele bestanden kwijt bent, krijg je ze op deze manier weer terug. Het overzicht wat je krijgt, laat zien hoeveel informatie er tot in de details van je wordt bewaard. Zelfs de gegevens of je een post hebt ‘gezien’, er dus langs bent gescrold, heeft Instagram onthouden.
instagram part 1

Twitter

Via je Twitteraccount kun je verschillende gegevens downloaden. Ga naar de optie ‘meer’, klik op ‘instellingen en privacy’ en kies via het submenu ‘account’ voor de optie ‘je Twittergegevens’. Hier kun je je volledige archief downloaden.
twitter uitleg
Op dit moment is de downloadfunctie niet beschikbaar. Veel Twitteraccounts zijn onlangs gehackt en Twitter probeert dat nu zo goed mogelijk op te lossen. Hoe lang de functie buiten werking blijft, is niet bekend.

Snapchat

Snapchatgebruikers kunnen eenmalig een foto of video naar elkaar sturen. Na het zien ervan verdwijnt het bericht. Andere informatie slaat het bedrijf wél op, zoals wie welke foto met jou deelt op welke dag en tijdstip.
Je vraagt de gegevens aan door naar deze site te gaan. Je logt in zoals je dat via je telefoon zou doen en gaat naar ‘mijn gegevens’. Als je helemaal naar beneden scrolt, vind je de optie om een verzoek in te dienen. Als je geen hele intensieve Snapchatgebruiker bent, krijg je je data binnen en mum van tijd gemaild naar het gekoppelde mailadres.
snapchat 1 uitleg
Het inzien van gegevens gaat bij Snapchat makkelijk en overzichtelijk. Redacteur Noortje kon via het menu links naar verschillende tabbladen springen en zag onder andere een geschiedenis van recente snapchatberichten. Ook kun je je opgeslagen bestanden via dit archief downloaden op je computer.
snapchat gegevens
Het opvragen van gegevens kan en mag in principe overal. Er is een aantal uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld wanneer de openbare veiligheid in het geding komt. Maar het is jouw recht om je eigen gegevens te kunnen bekijken. Lees hier meer over je inzagerecht en wat je ermee kunt
Je kunt ook vragen of bedrijven deze informatie over jou aanpassen of verwijderen. Daarnaast kun je op basis van wat je te zien krijgt, besluiten wat je met de informatie wilt doen. Je kunt je account verwijderen, maar ook de privacy instellingen aanpassen. Kassa schreef eerder ook al over je digitale erfenis van je online leven. Als je komt te overlijden blijft de informatie op websites nog bestaan. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!