Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Zó moet jij jouw huurwoning opleveren als je verhuist

06-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
39969 keer bekeken
  •  
huur huurwoning woning 1127
Als je jouw huur al hebt opgezegd en je huurhuis verlaat, hoor je deze op een bepaalde manier op te leveren. Maar hoe moet deze dan opgeleverd worden? Wie is verantwoordelijk voor de sleuteloverdracht? En wat moet je verder weten? We zoeken het voor je uit.
De verhuizer komt een hoop regelwerk tegemoet, zoals bijvoorbeeld het tijdig opzeggen van het huurcontract, het opruimen en inpakken van spullen en het doorgeven van de verhuizing bij de gemeente. Daarnaast hoor je allerlei zaken te regelen met de verhuurder, zoals hoe de huurwoning opgeleverd moet worden, wanneer jullie samen een inspectie van de woning gaan doen en wanneer de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Hoe moet jij de huurwoning opleveren?

In de meeste gevallen moet de huurder de huurwoning opleveren zoals deze er aan het begin van de huurperiode uitzag. Dit staat ook omgeschreven in de opnamestaat of een ander bewijs (zoals een beschrijving of inspectierapport) dat is ondertekend bij het huurcontract. Dit is wel afhankelijk van per wanneer je huurder bent.

Voor 2003

Als er geen opnamestaat is vastgelegd en je de woning al voor 2003 huurt, hoor je de woning achter te laten ‘in goede staat’. Als de woning al niet in goede staat was bij oplevering, hoor je dit te bewijzen.

Na 2003

Ben jij pas huurder van de woning na 2003 en is er geen opnamestaat vastgesteld? Dan mag je de woning opleveren in de staat zoals het is bij het einde van de huurperiode. Als de verhuurder dan zegt dat de woning in een betere staat was aan het begin van de periode, moet de verhuurder dit bewijzen.
Volgens het Juridisch Loket gelden de volgende regels voor de huurder:
  • Normale slijtage hoef je niet te herstellen. Dit hoort bij de risico’s voor de verhuurder.
  • Door jou veroorzaakte schade moet je wel herstellen.
  • Je moet de woning schoon achterlaten en dagelijks onderhoud hebben gedaan.
  • Kleine veranderingen aan de woning dien je ongedaan te maken, zoals aangebrachte gordijnrails of kliklaminaat.
  • Als je in akkoord met de verhuurder grote veranderingen hebt gedaan, hoef je dit niet meer terug te draaien (tenzij de verhuurder anders heeft bepaald).*
*Bij ingrepen in onroerende voorzieningen (zoals een keuken of badkamer) kun je zelfs bij vertrek onder bepaalde voorwaarden om vergoeding vragen bij de verhuurder, meldt Stichting !WOON.

Wie is verantwoordelijk voor reparatie en herstel bij opleveren huurwoning?

In 1998 bepaalde de Hoge Raad dat er enkele weken voor het einde van de huurperiode een zogeheten voorinspectie moet worden uitgevoerd. Dat doen de verhuurder en jij als huurder samen om te kijken of dingen nog gerepareerd of hersteld moeten worden én wie daar dan verantwoordelijk voor is.
Meestal ben jij dit als oude huurder, omdat het jouw verantwoordelijkheid is de woning schoon en in oorspronkelijke staat achter te laten. Zo dien je spijkers en schroeven uit muren te verwijderen en gaten dicht te maken en horen sanitaire voorzieningen bij oplevering goed te functioneren.

Borg

Als je de woning niet goed oplevert of bepaalde gebreken niet oplost, kan de verhuurder dit eventueel verhalen op de borg, ook wel waarborgsom genoemd, als je deze bij het begin van de huurperiode hebt moeten betalen. Vaak bedraagt de hoogte van de borg een maandhuur.
Wist je dat… de kosten voor de waarborgsom nooit hoger mag zijn dan drie maandhuren? Dat meldt Stichting !WOON. Lees op hun website tips om je borg aan het einde van de huurperiode terug te krijgen.

Sleuteloverdracht

Als oude huurder kun je je sleutel inleveren bij de verhuurder op de laatste dag van huur. Hierover kun je eventueel afspraken maken met de verhuurder om dit eerder te doen, als dat je beter uitkomt.

Mag verhuurder na voorinspectie kosten verhalen op oude huurder?

ROBERT VD BOSCH vraagt op ons forum Vraag & Beantwoord wat zijn recht is als de verhuurder na de voorinspectie nog kosten op hem verhaalt als oude huurder. De nieuwe eigenaar zag toen bij de eindinspectie met de verhuurder dat de muren niet glad waren, waarna de verhuurder de nota opstuurde.
De verhuurder moet bij de voorinspectie duidelijk aangeven welke zaken je nog moet herstellen en per onderdeel aangeven welke kosten je moet betalen áls je dit niet doet, meldt Stichting !WOON. Tussen de voor- en eindinspectie hoor je als huurder de kans te krijgen om de gebreken op te lossen. Normaliter is één á twee weken een redelijk termijn.
“Gebreken of verplichte herstellingen die niet bij de voorinspectie, maar pas bij de eindinspectie aan het licht zijn gekomen kunnen meestal niet op de huurder worden verhaald”, meldt Huurgeschil.nl. Wanneer de verhuurder toch met nieuwe tekortkomingen komt, ben je hiertoe niet verplicht, ténzij in de opnamestaat beschreven staat dat je de woning op een bepaalde wijze dient op te leveren en je hier niet aan hebt voldaan.

Wat zijn de regels voor het laten overnemen van meubilair en stoffering?

Soms wil je als je je huur opzegt iets niet meenemen naar je nieuwe woning. In overeenstemming met de nieuwe huurder kun je als oude huurder zaken achterlaten, indien de nieuwe huurder op tijd bekend is. Zorg dat je samen een lijst van zaken creëert, waarin staat wat de ander overneemt.
Het overnemen van spullen door de nieuwe huurder gaat op vrijwillige basis. De nieuwe huurder is niet verplicht om meubels of stoffering over te nemen van de vorige huurder en kan altijd nee zeggen. Als degene dat doet, moet jij als vorige huurder de spullen alsnog weghalen.
Bron: Huurgeschil.nl, Juridisch Loket, Stichting !WOON, Woonbond
Heb jij nou een vraag over huurkwesties? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor