Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo maak jij jouw bevroren auto ijsvrij

17-01-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16249 keer bekeken
  •  
ijs_autoruit_20221213

’s Morgens haastig je huis verlaten om vervolgens voor een bevroren auto te staan. Gelukkig komt daar binnenkort een einde aan. Voor volgende week staan er namelijk weer temperaturen rond de tien graden op de planning. Helaas moeten we nog wel even een weekje volhouden in deze kou. Daarom op de valreep een aantal tips om je auto veilig te ontdooien. Wat moet je wel én wat moet je juist niet doen?

Doe dit niet!

  1. De verwarming op de hoogste stand zetten
    De verwarming op de hoogste stand zetten om zo de ruiten van binnenuit te laten ontdooien, is wellicht het eerste idee dat je te binnen schiet. Doe dat niet! Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor barstjes in de ruit. Daarbij is het niet goed voor de motor om deze te laten draaien terwijl de auto stilstaat.
  2. Hard aan een bevroren deur trekken of met flinke kracht het slot openen
    Gebruik niet te veel kracht om een bevroren deur open te maken. Je loopt in dat geval risico op gescheurde deurrubbers. Moet je jouw auto openmaken met een sleutel? Gebruik dan ook bij een bevroren slot niet al te veel lichaamskracht. In het ergste geval breekt je sleutel af in de auto en dan sta je nog langer thuis stil.
  3. Ruitenwissers aanzetten terwijl de ruit nog bevroren is
    Grote kans dat je op sociale media veel filmpjes voorbij hebt zien komen over je ruit ontdooien met heet water. Klinkt als een handige en snelle optie. Maar doe het alsjeblieft niet. Het creëert hetzelfde probleem als de verwarming op de hoogste stand zetten: het grote temperatuurverschil kan zorgen voor barsten, sterretjes of scheuren in de ruit.
  4. Warm water over een bevroren autoruit gooien
    Grote kans dat je op sociale media veel filmpjes voorbij hebt zien komen over je ruit ontdooien met een zak warm water. Zoals het filmpje hieronder laat zien. Klinkt als een handige en snelle optie. Maar doe het alsjeblieft niet. Het creëert hetzelfde probleem als de verwarming op de hoogste stand zetten: het grote temperatuurverschil kan zorgen voor barsten, sterretjes of scheuren in de ruit.

Doe dit wel!

Een ijskrabber, raamfolie en anti-vriesdeken zijn gebruikelijke producten om je auto ijsvrij te maken of houden. Maar dat zijn niet de enige manieren om je auto te ontdooien. Wellicht dat de volgende tips je nog een handje helpen:

  1. Schone ruit
    Om te beginnen is het verstandig om altijd te zorgen voor een schone ruit. Niet alleen omdat je zicht dan beter is, maar ook omdat vorst zich snel hecht aan vuildeeltjes. Een vieze ruit bevriest dus sneller.
  2. Rubberstick of -spray
    Niet enkel om bevriezing van je deurrubbers tegen te gaan, maar ook om ze langer heel te houden, kun je een rubberstick of -spray gebruiken. Je voorkomt daarmee ook uitdroging van de rubbers.
  3. Ontdooispray
    Een ruitontdooier werkt vrij makkelijk. Je spuit wat van de ontdooispray op je ruit en wacht tot het ijs smelt. Vervolgens zet je de ruitenwissers aan en verdwijnt het ijs langzaam van de ruit. Zorg er alleen wel voor dat je de spray niet op je huid krijgt. Het kan namelijk irritatie veroorzaken.
  4. Blaas wat warme adem tegen het slot
    Is je slot bevroren? Blaas dan warme lucht tegen het slot. Op deze manier zal het slot langzaam ontdooien.
  5. Talkpoeder
    Een beetje talkpoeder op de deurrubbers doen, voorkomt dat ze vastvriezen aan het portier.
  6. Rubbers warm föhnen
    Deze tip werkt natuurlijk alleen als er een stopcontact in de buurt van de auto staat. Heb je dat? Föhn dan de rubbers warm, zo ontdooit het ijs snel en zonder iets te beschadigen.

Bron: Financiallease.nl/ABS autoherstel

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor