Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zijn ouderen nog veilig in het verkeer?

05-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2045 keer bekeken
  •  
autorijden gevaar snelweg 930 x 520
Aarzelend rijgedrag, 60 op de snelweg en de verkeerde rijbaan nemen op het verkeersplein. Ouderen achter het stuur. Soms heeft dat ernstige gevolgen. ‘Ouderen vormen een gevaar op de weg’, kopte laatst een landelijk ochtendblad. En twee nieuwsberichten van de afgelopen week laten aan duidelijkheid ook niets te wensen over: ‘Oudere spookrijder in Brabant trekt spoor van vernieling.’ en ‘Bejaarde spookrijder veroorzaakt dodelijk ongeval’.
Dwingende medische redenen
Nieuwsberichten als deze leiden vaak tot de vraag: hoe kan het dat deze mensen nog achter het stuur mochten zitten? Het simpele antwoord is dat niemand ze dat belet. Als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald mag je tot op hoge leeftijd achter het stuur zitten. Tenzij er dwingende medische redenen zijn om je rijbewijs in te trekken. Of als je dronken achter het stuur hebt gezeten.
Maar verder kun je blijven rijden en zonder veel moeite je rijbewijs verlengen. Pas vanaf 75 jaar krijg je een verplichte medische keuring, maar al te zwaar is die niet. Of je nog goed kunt rijden (de rijvaardigheid) wordt niet getest. Als je de medische keuring doorstaat, kun je de komende 5 jaar weer gewoon de weg op.
Grootste risico jongeren
Zijn senioren dan grotere brokkenpiloten dan jongere rijders? Dat blijkt niet uit de cijfers, het grootste risico wordt nog altijd gevormd door de jongeren die pas net hun rijbewijs hebben gehaald.
Toch zijn er wel degelijk risico’s bij oudere automobilisten, zeggen experts. Ouderen zijn kwetsbaarder, want als ze een ongeval krijgen zijn de gevolgen vaak ernstiger dan bij jongeren. En de rijvaardigheid, de handelingssnelheid en de kennis van de verkeersregels neemt af naarmate we ouder worden. Bovendien zeggen cijfers niet alles. Bij veel aanrijdingen, zeker met alleen blikschade, komt de politie niet meer langs en wordt niet alles meer geregistreerd. Als een oudere met een zwaar gebutste auto rondrijdt en telkens weer dat paaltje raakt, vind je dat niet terug in de statistieken.
Terugkerende APK voor automobilisten
Voor kinderen van die senioren is het een herkenbaar probleem. Maar wat moet je doen als jij vindt dat je vader van 75+ niet meer veilig rijdt? En hij het daar helemaal niet mee eens is en gewoon blijft rijden?
In Kassa nemen we de proef op de som met een 83-jarige automobilist, wiens dochter niet meer bij hem in de auto durft te zitten. En oud-verkeersofficier van justitie, Koos Spee, vindt dat het huidige beoordelingssysteem op de helling moet. Hij wil dat ouderen zo lang mogelijk kunnen blijven rijden, maar dan wel veilig. Spee pleit voor een regelmatig terugkerende APK voor automobilisten.

Meer over:

veilig, ouderen, verkeer
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor