Skincare-producten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. De een gebruikt iedere ochtend en avond zo’n zeven producten en de ander gebruikt alleen een beetje water. Maar kun je ook weleens te veel producten gebruiken? En zijn duurdere varianten beter dan de goedkope? In dit artikel gaan we in gesprek met onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee en bespreken we acht feiten en fabels over huidverzorging.
“Dit klopt, zolang er goede stoffen in zitten”, is de reactie van onderzoeksarts Ultee op deze stelling. Dat is namelijk niet altijd het geval. “Aan veel moisturizers zijn ook geurstoffen toegevoegd, terwijl die de huid flink kunnen irriteren. Het liefst bevat een crème actieve ingrediënten die net iets meer doen. Stoffen die de huid kunnen kalmeren bijvoorbeeld, of pigmentvlekken kunnen oplichten.”
Een paar van Ultee’s favoriete stoffen zijn hyaluronzuur (hydrateert de huid), niacinamide (maakt de huid minder vet en minder glimmend, egaler, vermindert pigmentvlekken), vitamine C (doet plekjes en wondjes sneller genezen), vitamine E (kan pigmentvlekken lichter maken en rimpels en tekenen van veroudering verminderen) en zoethoutwortelextract (laat pigmentvlekken minder zichtbaar worden).
Het product is getest, dus dan moet het toch wel werken? Dan is het toch sowieso geen geldverspilling? Voor deze stelling is het van belang om te weten wat de term ‘dermatologisch getest’ inhoudt. Onderzoekarts Ultee legt het uit: “Dermatologisch getest betekent dat de fabrikant het product door huidartsen heeft laten testen op vrijwilligers. De term geeft niet aan wat de uitslag van de test is geweest.”
Daarbij benadrukt ze dat er niets is vastgelegd in de wet over zowel de kwaliteit van het onderzoek als over de omvang van de groep.
Een dagcrème, nachtcrème, oogcrème, serum, antirimpelcrème, primer, natural facelift, verstevigende crème… Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een crème voor. Maar in principe heb je al deze producten volgens Ultee niet nodig. “Bovendien vindt je huid die overdosis aan producten helemaal niet leuk. In Korea is het heel normaal om tien producten te gebruiken, maar zoveel heeft je huid niet nodig. Júist niet.”
Ultee is voorstander van ‘less is more’. Zelf gebruikt ze een reiniger, toner, exfoliant, moisturizer en zonnebrand. Als je huidproblemen hebt, kun je volgens haar nog een extra product toevoegen. Daarbij vertelt ze dat het goed is om te weten dat een milde moisturizer met de juiste ingrediënten je voor zowel ’s ochtends, ’s avonds kunt gebruiken. Ook kan het worden gebruikt als oogcrème. “Scheelt niet alleen geld, maar ook heel wat ruimte in je badkamer!
Hoe duurder, hoe beter, zou je denken. Toch? Maar laat dat nou net niet de werkelijkheid zijn. Vervelend voor de mensen die nu denken aan dat ene potje dagcrème van veertig euro in de kast. Maar geen zorgen, dat het duurder is wil niet zeggen dat het beter is, maar ook niet dat het slechter is.
Waarom zijn sommige crèmepjes en serums dan zo duur? De prijs van een crème hangt af van verschillende factoren. “De belangrijkste factor is de ingrediëntenlijst”, aldus Ultee. “Hoe exclusiever en kostbaarder de grondstoffen, hoe hoger de prijs.” Hoewel een basiscrème, bestaand uit water, vet, emulgator en een verdikkingsmiddel iets meer dan een euro kost, zorgen de volgende elementen voor een hogere prijs:
Een hoge prijs biedt volgens Ultee geen enkele garantie voor de uiteindelijke werkzaamheid. “Moet je meer dan honderd euro afrekenen voor een mooie pot crème, bedenk dan dat geen enkele combinatie van ingrediënten zo’n prijs verantwoordt. Zelfs niet als het product hoge concentraties actieve stoffen bevat, wat ook zelden het geval is.” Ze erkent wel dat goed onderzoek naar je product of ingrediënt gewoon geld kost.
Een term die massaal te vinden is op cosmeticaproducten is ‘anti-aging’. De claim houdt in dat het verouderingsproces van de huid wordt vertraagd. Volgens Ultee werken goed ontwikkelde anti-aging crèmes zeker. Zie je dan ook snel resultaat? Ga daar maar niet vanuit.
Zo zegt Ultee: “Geen enkel product helpt je binnen een week van je droge plekjes of fijne lijntjes af.” Wat betreft hydrateren, dat doen alle crèmes – van goedkoop tot duur – wel, zegt Ultee geruststellend. Echter hebben deze producten ook nadelen. “Er belandt ook een hoop troep in de producten, waardoor je de huid niet alleen hydrateert, maar ook irriteert. En daar krijg je op den duur juist rimpels van.”
Onderzoekarts Ultee zou de stelling eigenlijk als misleidend omschrijven. Zo licht ze toe: “Dierproefvrij is een claim die je nu veel ziet, niet alleen bij vegan skincare. In Nederland mag cosmetica al heel lang niet meer worden getest op dieren. Voor het testen van zowel de ontwikkeling, de veiligheid en werkzaamheid van cosmeticaproducten werden dierproeven vanaf 1997 verboden. Voor heel Europa geldt dat verbod sinds 2004. Naast het testverbod, kwam ook een handelsverbod.”
Ondanks dat moeten ingrediënten die worden gebruikt in cosmetica wel zijn onderzocht op veiligheid, vertelt Ultee. “In de producten die we vandaag de dag gebruiken zitten dus gewoon ingrediënten die in het verleden - voordat het verboden werd - wel op dieren zijn getest op veiligheid en werkzaamheid.”
Veelal wordt gesteld dat make-up dragen slecht is voor je huid. Je zou er juist puisten van krijgen en/of andere oneffenheden. Maar gebruik je de juiste producten, dan is daar volgens Ultee geen sprake van. Echter heeft onderzoek wel aangetoond dat vrouwen weleens last hebben van een (allergische) huidreactie van make-up voor het gezicht of de ogen.
Ultee ondervindt nog veel onduidelijkheid over wat goed en niet goed is voor de huid. De opvallendste misstanden zijn:
Het gevoel dat een duur product beter is dan een goedkoop product, zullen veel mensen delen. Echt kijken naar welke ingrediënten erin zitten, is dan ook niet gebruikelijk.
Toch is dat wel belangrijker dan kijken naar de prijs, vindt Ultee. Maar dat geldt ook voor de concentratie. “Van sommige ingrediënten heb je maar weinig nodig om het gewenste effect te bereiken. Andere stoffen moeten juist in hoge concentratie aanwezig zijn in je product. Hoger is niet altijd beter en er bestaat ook zoiets als té hoog. En soms doen ingrediënten bij verschillende concentraties ook net iets anders voor je huid.”
Het ontwikkelen van een nieuw huidverzorgingsproduct kost tijd en geld, zegt onderzoekarts Ultee. “Grote fabrikanten die meerdere merken onder hun paraplu hebben, maken om die reden geregeld gebruik van dezelfde formule voor verschillende merken. Zo kan het zijn dat een nichemerk nagenoeg dezelfde crème in het assortiment heeft als een goedkoper merk dat uit dezelfde fabriek komt.” Maar wat is dan het verschil? Dat zit hem volgens Ultee in de verpakking en het prijskaartje. “Kijk daarom goed naar de ingrediëntenlijst voordat je een product aanschaft.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!