Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Zijn abrikozenpitten giftig en gevaarlijk? Dit is waarom je ze niet moet eten

21-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10689 keer bekeken
  •  
abrikozen_pitten_cyanide_20220621

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor abrikozenpitten van het merk Golden Lily. Deze bevatten "een veel hogere concentratie" waterstofcyanide dan is toegestaan. Maar wat zijn de gevolgen van het eten van abrikozenpitten? Zijn ze giftig? En waarom kun je ze beter laten liggen?

Een opvallende waarschuwing van de NVWA. In bepaalde abrikozenpitten van het merk Golden Lily die door voedseldistributeur Liroy B.V. uit Benthuizen (Zuid-Holland) zijn verkocht, zitten te veel giftige stoffen. Daarom worden ze teruggeroepen.

De abrikozenpitten bevatten namelijk een veel hogere concentratie waterstofcyanide dan is toegestaan, zo meldt de NVWA. Klanten krijgen het dringende advies om het product niet te consumeren en de abrikozenpitten terug te brengen naar het aankooppunt. Daar krijgen klanten vervolgens het aankoopbedrag terug.

Het gaat om twee varianten abrikozenpitten van Golden Lily, 'Nam Hang' en 'Pak Hang'. Uit de omschrijving valt op te maken dat deze in groothandelshoeveelheden zijn verkocht, namelijk in verpakkingen van 30x100 gram. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de individuele zakken bestemd waren voor de losse verkoop, zodat ook consumenten ze in huis kunnen hebben gehaald.

Overigens werd een deel van de abrikozenpitten in 2018 al uit de handel gehaald, vanwege een veel te hoge concentratie gifstoffen. De NVWA liet destijds weten: "De pitten mogen verhandeld worden als zij voldoen aan de wettelijk toegestane maximum limiet voor waterstofcyanide."

De producten waar het om gaat. Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding.

abrikozen_waarschuwing

Waarom zijn abrikozenpitten gevaarlijk om te eten?

Voedseldistributeur Liroy B.V. zegt dat "abrikozenpitten van nature amygdaline bevatten, dat na consumptie cyanide kan afgeven".

Het menselijk lichaam is weliswaar in staat om kleine hoeveelheden cyanide af te breken, maar grotere hoeveelheden – zoals wanneer je de pitten als snack eet – kunnen leiden tot cyanidevergiftiging, en dat kan een dodelijk afloop hebben, zo vervolgt het bedrijf.

Symptomen van cyanidevergiftiging zijn onder meer "zwakte en verwardheid, angst, rusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, moeite met ademhalen, kortademigheid, bewustzijnsverlies, aanvallen en een hartstilstand."

Welke pitten zijn nog meer gevaarlijk?

Het Voedingscentrum weet raad. Het zijn met name abrikozenpitten die vanwege cyanidevergiftiging gevaarlijk zijn voor consumptie, maar dezelfde gifstoffen zitten ook in andere pitten van zogenaamde steenvruchten, zoals "perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten, perenpitten en appelpitten".

Het gaat in dat geval wel om lagere hoeveelheden, waardoor je per saldo meer van deze pitten moet eten voordat vergiftigingssymptomen hun intrede doen.

Het Voedingscentrum vervolgt: "Ook zijn deze plantenstoffen te vinden in bijvoorbeeld bittere amandelen, vlierbessen, lijnzaad of exotische knolgewassen, zoals cassave."

Hoe concreet is het gevaar precies?

Wie per ongeluk een pitje doorslikt, komt doorgaans niet in de problemen. De pit wordt niet verteerd en zal het lichaam op natuurlijke wijze verlaten.

Bijt je een pitje stuk? Dan kan er een kleine hoeveelheid gifstof vrijkomen, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet direct een probleem. Wél wordt afgeraden om deze pitten te vermalen in een blender of met behulp van een staafmixer, om ze bijvoorbeeld over je eten of in een smoothie te strooien.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft vastgesteld dat volwassenen de veilige gezondheidslimiet al overschrijden bij het eten van één hele, rauwe abrikozenpit. Voor kinderen is deze hoeveelheid nóg lager: zij lopen eerder risico om ziek te worden.

Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.

"Geneest geen kanker"

Over abrikozenpitten doen verschillende gezondheidsclaims de ronde. Zo zouden ze helpen tegen kanker. Deze effecten zijn echter niet bewezen.

"Bij geen van de studies met mensen werd een positief effect gevonden. Patiënten leefden niet langer en ook werd de kanker niet genezen", aldus Voeding & Kanker Info.

Wat als jij deze abrikozenpitten hebt gekocht?

In dat geval kun je ze zoals gezegd terugbrengen naar het verkooppunt om je geld terug te krijgen. Eet ze onder geen beding op, zo waarschuwt de NVWA.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Voedingscentrum, Voedsel & Kanker Info

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor