Zijlstra: langstudeerboete kan nu niet weg
17-08-2012
• leestijd 1 minuten
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) ziet geen mogelijkheid om te voldoen aan de wens van de Tweede Kamer om de langstudeerdersmaatregel voor studenten niet per 1 september in te laten gaan. In een brief aan de Kamer wijst Zijlstra erop dat het intrekken van de maatregel financiële en juridische consequenties heeft. Bovendien zouden er volgens hem grote uitvoeringsproblemen ontstaan.
De langstudeerdersmaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA treft studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld.
Om de langstudeerdersmaatregel in te trekken of aan te passen, moet eerst de wet gewijzigd worden, aldus Zijlstra. Dat vereist een lange procedure.
Meerderheid wil afschaffing
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de 'boete' voor studenten echter tegenhouden en wil donderdag een debat met Zijlstra. In aanloop daarnaartoe hoopt initiatiefneemster PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing met andere partijen een oplossing te vinden.
Terugdraaien is duur
Maar in de brief schetst Zijlstra vrijdag allerlei bezwaren. Het volledig terugdraaien van de maatregel kost volgens hem structureel 370 miljoen euro per jaar, en zadelt universiteiten bovendien met een financieel probleem op. De staatssecretaris ziet op zijn begroting geen alternatieven.
Problemen
Juridisch is het ook niet mogelijk om zonder wetswijziging het bedrag van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders aan te passen. Verder zijn er volgens Zijlstra uitvoeringsproblemen omdat al betaald collegegeld of krediet weer teruggegeven moet worden.
ANP