Negen ziekenhuizen bundelen hun krachten om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. Door expertise en kennis te combineren, verwachten de ziekenhuizen de levensverwachting van patiënten te verhogen. Ook rekenen ze erop 'grote risico's zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie' terug te brengen.
Ziekenhuis Amsterdam
Het zogeheten prostaatkanker-netwerk wordt gevormd door het Nederlands Kanker Instituut, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. De bedoeling is dat patiënten van deze ziekenhuizen met prostaatkanker in de toekomst behandeld worden in één instelling: het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
1 september
Het samenwerkingsverband zal in 2020 ongeveer een kwart van alle prostaatkankerbehandelingen in Nederland voor zijn rekening nemen. Dat komt neer op 750 prostaatkankeroperaties, tegen ruim 300 van dit soort behandelingen vorig jaar in het Amsterdamse ziekenhuis. De samenwerking begint op 1 september. De bedoeling is dat in een later stadium meer ziekenhuizen zich bij het verbond aansluiten.
'Betere behandeling'
De nauwe samenwerking tussen de urologen van de aangesloten ziekenhuizen levert 'hoogwaardige zorg' op voor patiënten, zo is de verwachting. Zo worden kennis en expertise van de artsen voortdurend onderling uitgewisseld en overleggen zij continu over behandelplannen van de patiënten. De samenwerking geeft volgens de partners ook een impuls aan wetenschappelijk onderzoek.
De ProstaatKankerStichting is blij met de oprichting, zegt voorzitter Kees van den Berg. 'Dit leidt tot de verbetering van prostaatkankerzorg en is daarom in het belang van zowel de patiënt als zijn familie.'