Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Transparantie ziekenhuistarieven nog steeds ver te zoeken

27-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuis 930x520
Het minimum eigen risico blijft jaarlijks stijgen, in 2016 is de hoogte minimaal €385,-. Het is voor consumenten dus de moeite waard om van tevoren de prijzen van ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Deze prijzen zijn namelijk niet overal gelijk. Als consument kost het je veel moeite om achter de tarieven van ziekenhuisbehandelingen te komen.
Kassa toonde in september 2015 aan dat ziekenhuizen niet in staat zijn om de prijs van behandelingen vooraf te noemen, zo is te zien in deze uitzending.
Verplichte (richt)prijs
Vanaf 1 november 2015 zijn verzekeraars door de Nederlandse Zorgautoriteit verplicht de consument vooraf een (richt)prijs te geven, maar medio november heeft Kassa opnieuw aangetoond dat ook verzekeraars de consument niet goed kunnen inlichten .
Het streven van branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland dat de tarieven van haar leden op 31 maart 2016 wél inzichtelijk zijn, is niet in alle gevallen gehaald. Nog niet alle tarieven zijn bekend en de Nederlandse Zorgautoriteit zou in november 2015 nog veranderingen in de regelgeving hebben toegepast. De NZa geeft echter aan dat het om technische aanpassingen gaat, niet om nieuwe regels.
Eerste stap
CZ is de eerste zorgverzekeraar die begin deze maand gehoor geeft aan de aanhoudende roep om transparantie in de zorg. In deze prijslijst kunnen CZ-verzekerden de tarieven vinden van behandelingen die minder kosten dan het hoogste eigen risico van €885,-. Ook de bijbehorende labels Delta Lloyd en OHRA hebben de beschikbare tarieven online staan. Het gaat om gigantische waslijsten met bijna honderdduizend tarieven. CZ realiseert zich dat dit niet ideaal is en is nog op zoek naar een betere manier om de tarieven te presenteren.
De hoogte van de tarieven zegt overigens helemaal niets over de geleverde kwaliteit.
Reacties
Er wordt nog veel gespeculeerd over het effect van deze prijslijsten. Sommige instanties, zoals de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, vrezen dat de tarieven van ziekenhuizen omhoog gaan als zorgverzekeraars hun prijsafspraken met ziekenhuizen openbaar maken. Er zijn echter ook partijen die een andere mening is toegedaan. CZ verwacht bijvoorbeeld dat de tarieven nu gaan lijken op wat de behandeling daadwerkelijk kost.
Andere verzekeraars
De drie andere grote verzekeraars – Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Menzis – zijn nog steeds in overleg en kunnen niet aangeven in welke vorm en op welke termijn ze transparantie kunnen bieden. Ze verwijzen naar hun telefonische klantenservice. Maar hierbij moet je vaak de DBC-code, waarmee alle medische behandelingen worden gefactureerd, paraat hebben. En daar kun je als patiënt juist lastig aan komen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!