Mensen die voor medische hulp op eigen initiatief naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan, kosten de Nederlandse premiebetalers vijf keer zo veel als de patiënten die bij de huisarts aankloppen. De ziekenhuiszorg voor spoedgevallen is drie keer duurder dan een bezoek aan de huisartsenpost. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van het UMC St Radboud in Nijmegen en deze week wordt gepubliceerd in het vakblad Medisch Contact.
Volgens de regels is het de bedoeling dat patiënten voor spoedgevallen in principe naar de huisarts gaan. Buiten kantooruren kunnen ze bij de huisartsenpost terecht. De huisartsen kunnen iemand vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis, als dat nodig is. Veel mensen kloppen echter meteen bij het ziekenhuis aan. Bij het onderzoek ging het om kwalen die een huisarts gemakkelijk kon behandelen.
Een bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis kost volgens de onderzoekers gemiddeld 256 euro, terwijl een consult bij de huisarts gemiddeld 47 euro kost en een behandeling bij een huisartsenpost (buiten kantooruren) 92 euro.
De onderzoekers bepleiten dat de spoedzorg van ziekenhuizen en huisartsenposten meer worden samengevoegd zodat patiënten automatisch bij het juiste loket terechtkomen. Op diverse plaatsen in het land bestaat zo'n samenwerking al.
ANP