Zeeuwse ggz weert patiënten Zilveren Kruis
12-09-2017
• leestijd 2 minuten
Veel Zeeuwen met psychische problemen die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis kunnen vanaf dinsdag niet meer bij een ggz-instelling in hun eigen provincie terecht. Emergis, vrijwel de enige aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Zeeland, neemt hen niet meer aan.
Twee weken respijt
Emergis waarschuwde twee weken geleden al dat zij geen patiënten van CZ en Zilveren Kruis meer zou kunnen aannemen omdat het geld op is dat de verzekeraars de instelling hebben betaald. Emergis gunt CZ nog twee weken respijt om er samen uit te komen. Maar de gesprekken met Zilveren Kruis zijn afgebroken. Emergis neemt vanaf dinsdag een opnamestop in acht. Alleen voor jongeren, dringende gevallen en mensen die al op de wachtlijst stonden maakt de instelling een uitzondering.
Zorgautoriteit: opnamestop onacceptabel
Zilveren Kruis en Emergis moeten woensdagochtend op het matje komen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die noemt de opnamestop ,,onacceptabel'' en wijst erop dat verzekeraars een zorgplicht hebben. ,,Het kan niet zo zijn dat dit soort conflicten over de ruggen van patiënten worden uitgevochten.'' Desnoods kan de toezichthouder de kemphanen dwingen tot elkaar te komen door bijvoorbeeld een dwangsom op te leggen, al is dat ,,nu nog niet aan de orde''.
De beide partijen dragen samen de verantwoordelijkheid om eruit te komen, stelt de NZa. De toezichthouder stipt aan dat Emergis een monopoliepositie heeft en daarom ook een bijzondere verantwoordelijkheid draagt.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid probeerde Zeeuwse verzekerden van CZ en Zilveren Kruis eerder op de dag gerust te stellen. Ze wees op de zorgplicht van zorgverzekeraars en verzekerde dat de zorg voor ggz-patiënten gewaarborgd is. Om enkele uren later te worden ingehaald door Emergis, die toch tot een opnamestop besloot.
Zorginstellingen klagen al langer dat verzekeraars te weinig zorg inkopen om alle patiënten te kunnen behandelen. ANP