Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Zeeman gaat tweedehands kleding aanbieden in winkels

01-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1268 keer bekeken
  •  
tweedehands kleding 1127

De Nederlandse winkelketen Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen. De textielsuper wil zich met het initiatief 'Zeeman RESALE' inzetten voor het hergebruiken van kleding, zoals gedragen baby-, kinder- en dameskleding, zodat het op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaat dan enkel het recyclen van materialen. Klanten kunnen ook hun eigen gebruikte kleding gaan inleveren bij de keten.

De tweedehands kleding wordt in eerste instantie in een beperkt aantal filialen aangeboden, maar topman Erik-Jan Mares wil dat het voor het einde van het jaar in vijftig Zeeman-winkels in de schappen ligt. Dat liet hij weten aan BNR Nieuwsradio. Zeeman werkt hierbij samen met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en vijf textielsorteercentra in Nederland.

Zeeman verwacht dat tweedehands kleding vooral in trek zal zijn bij jongeren

"We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in", aldus Mares. De topman denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp. Daar was de gebruikte kleding met name bij jongeren populair.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aandeel duurzaam katoen is afgelopen jaar bijvoorbeeld bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar hiervoor. Verder heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt. Dit komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.

Gedwongen arbeid in kledingfabrieken

Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Zo verscheen er onlangs nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa. Daarin werd een link gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen.

Zeeman bevestigde later dat er in zo'n spinnerij in 2020 door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten, heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor