Door het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland neemt het virus onstuitbaar bezit van veel verpleeghuizen in Nederland. Hier zal de uitval toenemen van de al veel langer overbelaste medewerkers in verpleeghuizen, verpleegkundigen, verzorgenden en specialisten ouderengeneeskunde, stelt Zorg en Behandeling voor Ouderen (ZBVO).
Medewerkers in verpleeghuizen hebben wel geleerd van de eerste coronagolf, maar hebben niet voldoende tijd gehad om bij te komen voor de volgende uitputtingsslag om voor de meest kwetsbaren onder ons specialistische zorg te bieden en keuzes te maken in complexe ethische vraagstukken. Daarbij horen intensieve gesprekken met familie die veel begeleiding nodig heeft en vaak nog met andere verwachtingen leeft.
De medewerkers zijn moe, soms uitgeput en krijgen te maken met veel uitval bij collega’s, tot wel 50 procent toe, stelt Amnon Weinberg van ZBVO. Dat maakt de basis onverantwoord smal en roept vragen op hoe daar mee om te gaan. Zo vragen medewerkers zich af of er voor elke bewoner nog wel basiszorg gegarandeerd kan worden en of thuiswonenden die het daar niet meer redden straks nog wel in het verpleeghuis terecht kunnen. Volgens Weinberg is het breekpunt van de medewerkers in verpleeghuizen gekomen. Hij stelt dat het ontbreekt aan landelijke en regionale regie op onafwendbare personeelsuitval die door de zorgorganisaties zelf niet op te lossen is.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!