Zaterdag in Kassa: Hoe betrouwbaar zijn sneltesten?
15-01-2021
•
leestijd 3 minuten
•
478 keer bekeken
•
Zaterdag in Kassa antwoord op de vraag: Hoe betrouwbaar zijn sneltesten om corona vast te stellen? Klopt het wat commerciële aanbieders ervan ons voorspiegelen? Verder kijken we hoe het gaat met het compenseren van slachtoffers van spoofing. Hoeveel mensen hebben hun geld al terug? In Kassa's Leefstijlprogramma binden we de strijd aan met ongezonde eetgewoontes. Hoe doorbreek je die? En tijdens de coronacrisis kiezen steeds meer mensen ervoor om hun boodschappen te laten bezorgen. Maar wat nu als je ziek bent en geen plekje kunt bemachtigen?
Commerciële teststraten met covid-sneltesten schoten afgelopen najaar als paddenstoelen uit de grond toen de wachttijden bij de GGD nog lang waren. Vooral rond de feestdagen waren ze populair bij mensen die toch met familie en vrienden Kerst en oud en nieuw wilden vieren. Maar hoe betrouwbaar zijn die sneltesten eigenlijk? En is een negatieve uitslag een alibi om meteen oma te gaan knuffelen? Klopt het wat de aanbieders ons beloven? Kassa doet onderzoek. In de studio reageert de Inspectie voor Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) dat moet toezien op de aanbieders van de testen.
Vergoedingen spoofing: de stand van zaken
Drie weken geleden kondigden de vier grootbanken (ING, ABN-AMRO, Rabobank en de Volksbank) onder druk van minister Hoekstra aan dat zij de schade van slachtoffers van spoofing uit coulance tóch gaan vergoeden. Dat was goed nieuws voor honderden bankklanten die in veel gevallen al hun spaargeld kwijt zijn geraakt met deze uiterst geraffineerde vorm van oplichting. Kassa houdt uiteraard een vinger aan de pols en we bekijken morgen hoe de verschillende banken sindsdien te werk gaan bij het vergoeden van hun klanten. Hoeveel mensen hebben hun geld al terug en hoe lang gaat het nog duren? En hoe kan het dat sommige gevallen toch worden afgewezen voor vergoeding?
Thuis met corona: hoe kom je aan boodschappen?
Door de coronacrisis kiezen steeds meer mensen ervoor om hun boodschappen te laten bezorgen. Maar wat nu als je ziek bent en geen plekje kunt bemachtigen?
Belbus: 'massief eiken' vloer
In de Belbus een koppel dat een huis heeft gekocht met een massief eikenhouten vloer erin. Na het koopcontract te hebben getekend stelt een expert vast dat die vloer niet van massief eiken is... De vloer is ook nog eens niet om aan te zien en moet vervangen worden. Met alle onkosten van dien.
Kassa’s Leefstijlprogramma: een onregelmatig eetpatroon
Op 9 januari jl. was de aftrap van Kassa’s Leefstijlprogramma. We volgen daarbij negen deelnemers die gezamenlijk werken aan een gezonde(re) leefstijl. Onder hen bloemist Ron uit Den Haag. Hij heeft een drukke baan, waardoor eten er vaak bij inschiet. En dan ligt - na een dag hard werken - de verleiding van ongezond eten op de loer. Wat is het belang van een regelmatig eetpatroon? En hoe doorbreek je je oude gewoontes?
Doe mee!
Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.
Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn! Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hieraan.
Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?