Zó kom je op diervriendelijke wijze van plaagdieren af
07-08-2020
•
leestijd 4 minuten
•
662 keer bekeken
•
Muizen, slakken en allerlei insecten wil je liever niet in je huis terugvinden. Je kunt iemand inhuren of zelf vallen zetten, maar je kunt de dieren ook op diervriendelijke manieren wegjagen. We zetten deze manieren voor je op een rijtje.
Waarschijnlijk ben je wel bekend met muizenvallen, rattengif en andere vormen van chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt deze kopen, maar hoeft ze niet te gebruiken. Die middeltjes kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor het milieu. Online duurzaamheidsgids Milieu Centraal waarschuwt voor de eventuele gevolgen van zulke middelen. Door middel van natuurlijke producten of diervriendelijke vallen kun je prima beesten uit je huis weren.
Slakken
Deze beestjes kun je zonder giftige en schadelijke producten bestrijden. Slakken kun je namelijk oppakken en ergens anders neerzetten. Je kunt ze lokken met paneermeel. Leg tegen het einde van de dag wat hoopjes paneermeel in de tuin waar de slakken al snel op af zullen komen. Verzamel de beestjes en zet ze ergens anders weer uit.
Je kunt ook citrusvruchten voor ze neerleggen. Deze eten ze helemaal op en om zich te verschuilen gaan ze onder de schil zitten. Zo vang je er een boel tegelijk en kan je ze uit je tuin verplaatsen.
Daarnaast houden slakken niet van scherpe randjes. Kapotte schelpen of eierschalen kun je door je tuin strooien, bijvoorbeeld in cirkels rondom planten. Zo voorkom je dat slakken je dierbare planten kapotmaken. Hier lees je nog meer tips over het bestrijden van slakken.
Bladluizen
Dit hardnekkige insect kun je op verschillende manieren verjagen uit je tuin of van je balkon. Bijvoorbeeld door middel van water en zeepsop, nare geurtjes of met behulp van je tuinslang. Deze tips zette Kassa in mei dit jaar al voor je op een rijtje.
Muizen
Vaak kom je al een heel eind door te voorkomen dat je last krijg van muizen of andere knaagdieren. Ze komen namelijk af op voedsel. Berg dit daarom goed op en maak gebruik van afsluitbare bakjes. De naam zegt het al: knaagdieren kunnen met gemak door karton of plastic heen knagen. Laat verder geen kruimels achter op je aanrecht en stofzuig je keuken regelmatig.
Muizen kunnen moeiteloos door kleine kiertjes en gaten klimmen. Om te voorkomen dat ze op de meeste onmogelijke plekken terecht komen, kun je dit soort sluiproutes het beste afplakken. Of dichten met kit.
Daarnaast kun je muizen lokken door pindakaas, havermout of chocolade op een muizenval te leggen. De gebruikelijke knijp- en klapvallen kennen we allemaal, maar diervriendelijk is het niet. Kies daarom voor een kooi- of kantelval. Als ze hierin komen, kun je ze levend weer buiten eruit zetten.
Zilvervisjes en papiervisjes
Hoewel deze beestjes vaak als één en dezelfde worden gezien, zijn ze wel degelijk verschillend. Het papiervisje is bovendien een stuk schadelijker en lastiger om te bestrijden. Maar wat in ieder geval helpt om beide visjes buiten je huis te houden, is het goed ventileren van je woning. Ze houden namelijk van warme en vochtige plekken, al kan het papiervisje ook redelijk goed in droge omgevingen verblijven.
Het verschil tussen de twee zit ‘m in de lengte en kleur: een zilvervisje is ongeveer 7 tot 12 millimeter groot, donker en is wat kleiner dan het papiervisje. Het papiervisje is rond de 15 millimeter en heeft een grijze kleur met wat spikkels. Je moet goed kijken, maar het verschil is er zeker.
De visjes lijken overigens niet echt op ‘vissen’. Je kunt ze herkennen aan hun langwerpige lijfje met zes kleine pootjes en lange sprieten aan zowel de voor- als achterkant.
Het is slim om kieren en gaten goed dicht te kitten zodat de visjes niet verder door je huis verspreiden. Controleer boekenkasten ook extra goed als deze in warme, vochtige kamers staan. Je wilt niet dat de beestjes je boeken beschadigen. Als je dozen met kranten, boeken of andere papieren voorwerpen hebt staan, bijvoorbeeld op je zolder, doe deze dan in afsluitbare plastic dozen. Zo voorkom je dat de visjes ze aantasten.
Overigens houden deze plaagdiertjes niet van kou. Onder de 20 graden komen de eitjes niet meer uit en onder de 18 graden kunnen de visjes zich niet meer goed ontwikkelen. Houd kamers die je niet vaak gebruikt daarom lekker koel.
Mieren
Dit insect is volop in de natuur aanwezig en daar wil je ook graag dat het blijft. Deze tip geldt dus niet alleen voor muizen: zorg ervoor dat je etensresten altijd goed opruimt en bewaar alles in afsluitbare bakjes. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze door vrijwel elk gaatje of kiertje kruipen. Sluit deze ook goed af, bijvoorbeeld met kit.
In je tuin zijn mieren erg nuttig. Ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Deze hoef je dan ook niet weg te jagen als je er verder geen last van hebt. Komen ze toch in je huis? Dan kun je de insecten op een dwaalspoor zetten van geur. Goed schoonmaken met zeep kan een hoop geurtjes al laten verdwijnen, maar ook de geur van komkommer, sterk ruikende kruiden en bepaalde planten en bloemen kunnen mieren in de war brengen. Hier vind je een uitgebreid lijstje van geuren waar de insecten van slag raken.
Bron: Milieu Centraal, Vroege Vogels, Dierenbescherming