Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Word je uit je studentenkamer gezet? Dit is alles wat je moet weten over jouw rechten

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8519 keer bekeken
  •  
studentenkamer huurprijzen 1127

Als je in een studentenhuis woont, kan het zo zijn dat je verhuurder besluit om het huis te verkopen. Maar jou zomaar uit huis zetten? Dat kan de verhuurder niet doen. Wat zijn je rechten en hoe ben je als huurder beschermd in zo’n situatie? Dat lees je hieronder.

Stel je verhuurder heeft verkoopplannen en wil van je af. Op welke regels kun je dan aanspraak maken? 

Als je een huurcontract hebt voor onbepaalde tijd ben je beschermd door middel van huurbescherming. Dit betekent dat je twee keuzes hebt: niet akkoord gaan met de opzegging van het contract door de verhuurder of samen met de verhuurder een vertrekpremie vaststellen.

Tegen opzegging ingaan

Woon je nog lekker en wil je niet verhuizen? Dan kan je tegen de opzegging ingaan. De verhuurder mag jou alleen uit de woning zetten als je je niet houdt aan de verhuurafspraken. Hieronder staan redenen voor de verhuurder om de huur op te zeggen:

- Je loopt achter met betaling huur

Je betaalt al één of meer maanden geen huur. Mogelijk stapt je verhuurder naar de rechter. Hij eist dan om het huurcontract direct te stoppen.

- Je geeft overlast in jouw huurwoning

Bijvoorbeeld geluidsoverlast. Mogelijk stapt je verhuurder naar de rechter. Hij eist dan om het huurcontract direct te stoppen.

- Verhuurder wil na periode weer terug in woning (diplomatenclausule)

Je hebt een huurcontract met diplomatenclausule. Dat betekent dat de verhuurder na een periode weer terugkeert in zijn woning. En dat je er dan uit moet. Hij heeft daarover duidelijke afspraken met je gemaakt in het huurcontract.

- Verhuurder heeft woning zelf nodig

Bijvoorbeeld na een scheiding.

- Je bent tegen wijziging huurcontract

Je bent het niet eens met veranderingen in het huurcontract. Bijvoorbeeld met een hogere huur na groot onderhoud.

- Bouwplannen op plek van jouw woning

Je verhuurder bouwt op de plek van je woning iets anders. De gemeente moet dit wel eerst goedkeuren.

Vertrekpremie

Vind je het niet erg om te verhuizen? Spreek dan een vertrekpremie af met de verhuurder. Dat is wat een huisbaas ter vergoeding moet betalen als hij opeens besluit het huurcontract op te zeggen. De hoogte van de vertrekpremie hangt af van een aantal factoren. In de rekensom neem je mee: de verhuiskosten, de hogere huur van jouw nieuwe kamer en het aantal maanden dat je van plan was nog te blijven wonen in het huis.

Reken alle kosten bij elkaar op waarvan jij denkt dat je ze gaat maken. De verhuurder gaat hoe dan ook winst maken op het moment dat jij uit het huis gaat. Hij zal het huis waarschijnlijk verkopen of renoveren om opnieuw voor een hoger bedrag te verhuren. Start met een bedrag hoger dan jouw rekensom, zodat je in overleg altijd nog kan zakken in prijs.

Beëindigingsovereenkomst

Ben je samen met de verhuurder tot een vertrekpremie gekomen? Goed, maar zorg dat je dit altijd laat opnemen in een beëindigingsovereenkomst. Hiernaast is het verstandig om af te spreken dat je de vertrekpremie hebt ontvangen voor de sleuteloverdracht. Op deze manier ben jij ervan verzekerd dat alles soepel verloopt.

Huur voor bepaalde tijd

Huur jij een kamer voor niet langer dan vijf jaar? Dan heb je beperkte huurbescherming. Zolang jouw contract loopt, heb je als huurder recht op huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder jouw contract niet tussentijds kan opzeggen. Pas na het verlopen van jouw contract heb je geen recht meer op huurbescherming.

Echter, de verhuurder moet minimaal één en maximaal drie maanden van tevoren melden dat jouw huurtermijn stopt. Heeft de verhuurder dit niet op tijd gemeld? Dan verandert jouw contract voor bepaalde tijd in een contract voor onbepaalde tijd, waardoor je weer recht heeft op huurbescherming.

Bronnen: Rijksoverheid, Rechtswinkel AKKU

Lees ook dit artikel:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor