Waar je woont blijkt bepalend te zijn voor je welvaart. Voor veel mensen wordt een koophuis gezien als een stukje vermogensopbouw.
De prijsstijging op de woningmarkt lijkt - na jaren van flinke groei sinds de huizencrisis in 2008 - te stabiliseren. Dit herstel vond vooral plaats in de Randstad. Buiten de Randstad zijn de prijzen nog niet hersteld van de huizencrisis. Dat blijkt uit onderzoek van informatiebedrijf Matrixian Group.
Verschil tussen Randstad en erbuiten
Uit het onderzoek komt naar voren dat het verschil op de woningmarkt tussen de Randstad en de gebieden erbuiten alleen maar groter lijkt te worden. Zo is de woningmarkt buiten de Randstad in de meeste regio's nog aan het bijkomen van de huizencrisis in 2008. Tussen 2008 en 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland flink gedaald. Vanaf 2013 zijn de prijzen weer in ontwikkeling.
Hoeveel de huizen in waarde stijgen of dalen verschilt enorm per regio. Huizenprijzen in de regio's van Noord-Holland liggen alweer boven het niveau dat ze waren voor de crisis. In de Zaanstreek ligt het percentage op 40% boven de prijzen van tijdens de crisis. Voor de meeste niet-stedelijke gebieden geldt dat de prijzen nog beneden het niveau liggen van voor de crisis. Hier is de woningwaarde dan nog niet hersteld.
Verklaringen
Er zijn een aantal eenvoudige verklaringen. Zo is er een verhuisbeweging van dorpen naar steden. Hierdoor is er in een specifiek aantal regio's meer vraag dan aanbod. Ook wordt er op deze plekken te weinig bijgebouwd.
Top 5 regio's
In deze regio's heeft een huis met een koopprijs van gemiddeld € 300.000 in 2008 nu een gemiddelde waarde van € 423.000. De huizenprijzen stegen vanaf 2008 het hardst in deze regio’s.
-Zaanstreek (+41%)
-IJmond (+24%)
-Groot-Amsterdam (+22%),
-Agglomeratie Leiden en Bollenstreek (+22%)
-Agglomeratie Haarlem (+18%)
Niet zoveel herstel
In de regio’s hieronder heeft men minder geluk. Hier liggen de huizenprijzen nog steeds beneden het niveau van vóór de huizencrisis.