Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Woonbond dringt aan op betere isolatie huurwoningen

13-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3947 keer bekeken
  •  

Huurders laten massaal geld liggen, omdat ze er niet van op de hoogte zijn dat ze dubbel glas kunnen afdwingen via de rechter. Dat blijkt uit navraag bij de Woonbond die opkomt voor huurders en uit navraag bij huurteams. HR++ dubbel glas leidt tot een hogere huurprijs, maar het betaalt zichzelf terug via een lagere energierekening en meer comfort in huis.

Stichting !WOON, die huurders helpt in Amsterdam en omstreken, loopt voorop in deze procedures met dank aan een fonds dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld, zodat huurders geen juridische kosten hoeven te maken. De stichting heeft inmiddels honderden huurders aan dubbel glas geholpen door te bemiddelen met de verhuurder en vocht dit indien nodig tot de rechter aan toe uit.  

Recht op isolatie van buitenmuren, dak of vloer

"Huurders hebben wettelijk gezien ook recht op isolatie van buitenmuren, het dak of de vloer en vervanging van een CV-ketel die ouder is dan tien jaar door een ketel met minimaal 80 procent", aldus Vincent Feith van Stichting !WOON. "Deze procedures voeren wij echter niet, omdat deze woningverbeteringen zouden leiden tot een te hoge, onbetaalbare huurprijs."

Huurwoningen met enkel glas niet meer van deze tijd

De Woonbond, die opkomt voor huurders, vindt dat het eenvoudiger gemaakt moet worden voor huurders om een beter geïsoleerd huis te krijgen. "Er zijn in ons land nog honderdduizenden huurwoningen met enkel glas. Dat is niet meer van deze tijd. Via een procedure bij de Huurcommissie is het nu echter niet mogelijk om isolerende maatregelen af te dwingen bij de verhuurder, omdat die niet worden gezien als een gebrek aan de woning. Dit zou mogelijk gemaakt moeten worden zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat", aldus woordvoerder Marcel Trip. 

Bevriezen van huur van woningen met een laag energielabel

Ook het bevriezen van de huur van woningen met een laag energielabel zou verhuurders kunnen stimuleren om te verduurzamen, volgens de Woonbond. De energiekosten voor mensen in die huizen kunnen volgens de Woonbond oplopen tot 700 euro extra. Dit raakt vooral huishoudens die een variabel gastarief hebben of waarvan de lopende contracttermijn in deze periode afloopt.

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 75 procent van de energiearme huishoudens in een corporatiewoning woont. Pakweg twaalf procent van de energiearme huishoudens bezit een koopwoning en een vergelijkbaar percentage huurt particulier.

Wat levert investeren in isolatie op?

Wat levert isoleren onder de streep eigenlijk op voor bewoners van een doorsnee rijtjeshuis? We vroegen het aan Milieu Centraal.  

  • Met radiotorfolie ga je de hogere gasprijs niet te lijf. Dat levert slechts een paar tientjes besparing op jaarbasis op.
  • Investeren in HR++ dubbel glas, zorgt voor een besparing van maar liefst 320 euro per jaar.
  • Isoleer je een spouwmuur? Dan levert dat zo'n 260 euro op.
  • Met vloerisolatie bespaar je 200 euro.
  • Een schuin dak isoleren, kan tot 620 euro besparen op de rekening.

Bij elkaar komt dit neer op zo'n 1400 euro winst. Daarvoor moet je dan wél eerst je portemonnee trekken. De bovenstaande investeringen kosten bij elkaar zo'n 9600 euro. Dat heeft niet iedereen liggen. Maar ontvang je 2300 aan subsidie? Dan kost het zo'n 7000 euro. Omdat je elk jaar minstens 1400 euro bespaart op de energierekening, heb je deze kosten er na vijf jaar uit, zeker als je ook je gedrag aanpast. Denk aan korter douchen en het vaker sluiten van tussendeuren.

Bron: Milieu Centraal bij een gasprijs van 79 cent en uitgaande van een tussenwoning zonder isolatie 

Wil je meer advies over wat isoleren precies kost en welke regelingen er zijn om huurders te helpen? Dan kun je kijken op de website van Milieu Centraal.

Reactie Lieven de Key

Lieven de Key begrijpt de zorgen van bewoners van wie de energielasten hoger worden door de stijgende energieprijzen. Daarom zijn we blij dat we in april 2022 kunnen starten met de renovatie van 348 woningen in de buurt De Punt waar Eva Bollen woont. Belangrijk onderdeel van het plan is de isolatie van de woningen.

Deze renovatie kost 60 miljoen euro. Lieven de Key kan per jaar 50 miljoen euro uitgeven aan woningverbetering. Wij moeten steeds keuzes maken waar wij dit geld aan uitgeven. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor