Zonder extra subsidies is het verduurzamen van woningen voor huizenbezitters niet rendabel. Tot die conclusie komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport.
Een woning verduurzamen vraagt van de meeste huishoudens een te grote financiële investering, aldus het PBL. Het kost vaak vaak jaren voordat de besparingen die duurzame maatregelen als een warmtepomp, zonnepanelen en het afsluiten van gas opleveren zich uitbetalen. Daardoor is het meestal niet mogelijk 'groene' maatregelen te nemen zonder dat de woonlasten omhoog gaan.
'Terugverdienen duurt lang'
Een huishouden dat zijn energielabel bijvoorbeeld wil opkrikken van D naar energieneutraal is daar gemiddeld 35.000 voor kwijt, berekende het PBL. Dat levert maandelijks een besparing van 50 euro op aan woonlasten, maar het duurt langer dan dertig jaar voordat de hele investering is terugverdiend.
'Bijdrage aan kimaatakkoord gering'
Als er geen aanvullend beleid komt, zal de bijdrage die woningbezitters leveren aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord flink lager zijn dan die waar de overheid nu rekening mee houdt, stelt het PBL. In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn. ANP
Kijk ook: Alles over aardgasvrije woningen (Kassa 7 maart 2020)