Boa’s die over je schutting klimmen, zich een weg door een dichte heg banen, door je ramen gluren om te kijken of ze tekenen van bewoning zien. Het overkomt mensen waarvan de gemeente vermoedt dat ze permanent wonen in hun recreatiewoning. Er wonen tienduizenden mensen, vaak noodgedwongen, in een recreatiewoning. Door de wooncrisis wil het huidige kabinet deze bewoners een mogelijkheid geven tot legaal verblijf in de recreatiewoning. Zij mogen er dan als persoon blijven wonen tot ze verhuizen of bijvoorbeeld overlijden. Eind 2025 moet het nieuwe beleid effectief worden.
Tot die tijd wil minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) dat gemeenten stoppen met handhaven en het uit hun vakantiehuis zetten van bewoners. Maar een aantal gemeenten doet het tegenovergestelde.
[OPROEP Heb jij eigen beeldmateriaal van handhavingsacties op recreatieparken? Mail je video naar: Kassa@bnnvara.nl en vermeld erbij waar en wanneer het is opgenomen.]
Enkele tientallen gemeenten als Ede, Neder-Betuwe, Harderwijk, Putten en Zeewolde negeren net als Schouwen-Duiveland de oproep van minister Keijzer om voorlopig te stoppen met handhaven, het opleggen van dwangsommen en uitzetten van mensen uit hun recreatiewoning.
In Schouwen-Duiveland, op park De Elf Boompjes, verbleef tot voor kort de familie Bos noodgedwongen in hun recreatiewoning. Na een faillissement eind 2019 konden ze geen kant meer op. Ze hoopten snel weer op te krabbelen met hun bedrijf maar corona gooide roet in het eten. Een alternatieve woonplek heeft de familie niet. De gemeente besluit te gaan handhaven door tientallen controles uit te voeren. Ook legt de gemeente tot drie keer toe een dwangsom op. De eerste is 25.000 euro. Die dwangsom lost de familie af maar ondertussen heeft de gemeente nog twee dwangsommen opgelegd, een van 50.000 euro en een van 100.000 euro. Ook wordt beslag gelegd op de recreatiewoning.
De gemeente zegt de menselijke maat te hanteren, maar de aanpak laat iets anders zien. Beelden van de handhavingsacties laten buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zien die door een heg het terrein op komen, over een schutting hangen en soms zelfs in burger het terrein betreden.
De vele controles en het binnendringen van het terrein brengen de familie Bos ertoe om camera’s op te hangen. Op beelden is te zien hoe ambtenaren zowel overdag als ’s avonds het terrein controleren, door de ramen gluren. Maar ook hoe meneer Bos een boa overloopt die in zijn tuin rondkijkt. Bos is aan het klussen en heeft net een plankje gezaagd die hij laag naast zijn lichaam houdt als hij de ambtenaar wegstuurt uit zijn tuin. In het verslag van de boa staat dat Bos schreeuwend op de ambtenaar afloopt en het plankje met een gestrekte arm vasthoudt. De boa maakt hier een agressiemelding van. De camerabeelden laten iets heel anders zien. Het plankje is laag, Bos blijft op zijn plek en de ambtenaar loopt weg. Dit is te zien aan het begin van de video hieronder.
De BBB, de partij van minister Keijzer, vindt het schandalig hoe een deel van de gemeenten doorgaat met handhaving. Marieke Wijen-Nass, Tweede Kamerlid voor de BBB, noemt de beelden van de handhavende boa’s “totaal onacceptabel, dit gaat te ver.”
Ze vindt het schandalig dat een uitspraak van het hoogste politieke orgaan wordt geneerd. Het BBB-Kamerlid doelt hiermee op een tweetal moties waarin een ruime Kamermeerderheid gemeenten opriep om te stoppen met handhaven. Wijen-Nassa tegen Kassa: “Stop met dwangsommen en huisuitzettingen zolang het landelijk beleid nog in ontwikkeling is. In een woningcrisis is het logisch om bestaande woonruimte, zoals recreatiewoningen, zorgvuldig te benutten.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!