Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wil je een abonnement opzeggen? Houd hier rekening mee

06-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9034 keer bekeken
  •  
lezen tijdschrift blad abonement bril 1127

De meeste Nederlanders hebben meer dan tien abonnementen afgesloten waarvoor ze maandelijks betalen. Denk aan streaming- en muziekdiensten, internet, tv en mobiel, de sportschool, krant, of energieleverancier. Weet jij vanaf welk moment je kunt opzeggen? We zetten op een rij wat de regels hiervoor zijn.

Nederlanders zitten langer aan abonnementen vast dan eigenlijk de bedoeling is, meldde het Nibud in 2019. Maar liefst 30 procent laat een contract (inclusief betalingen) tegen het oorspronkelijke voornemen in doorlopen en zegt niet op. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de abonnementen die jij hebt, want de maandelijkse kosten kunnen na een tijdje flink oplopen! Zijn ze allemaal nog nodig? Houd hier rekening mee als je opzegt.

Vaste looptijd

Tal van abonnementen die je aangaat hebben een vaste looptijd (bijvoorbeeld zes maanden, één of twee jaar) en een einddatum. Het contract stopt automatisch na de einddatum, of het loopt daarna nog door maar dan voor onbepaalde tijd.

Een overeenkomst met een energieleverancier en tv- en internetabonnementen heeft een vaste looptijd die niet automatisch na de einddatum stoppen. Deze lopen voor onbepaalde tijd door. Deze 'stilzwijgende verlenging' kan daarom praktisch zijn. Zou je abonnement namelijk abrupt stoppen na de einddatum? Dan zit je ineens zonder stroom of een internetverbinding.

Heb je een abonnement met een vaste looptijd en een einddatum, dan kun je er niet tussentijds onderuit komen. Je kunt wel vriendelijk vragen of dit kan. Soms moet je dan een opzegvergoeding betalen voor de termijn die nog rest, maar je hebt geen recht om een lopend contract stop te zetten.

Na einddatum elk moment opzegbaar

Loopt het contract ná de einddatum voor onbepaalde tijd stilzwijgend door? Dan mag je het na die datum beëindigen op elk gewenst moment. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de eerste dag van een maand. Zeg je bijvoorbeeld op 17 maart op? Dan stopt het abonnement uiterlijk op 17 april. Er geldt wel een opzegtermijn, maar deze mag niet langer zijn dan een maand.

Regels voor krant en tijdschrift 

Voor kranten en tijdschriften geldt ook dat je bij een vaste looptijd van het abonnement, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar, niet eerder kunt opzeggen.

Er zijn bladen die na een vaste periode automatisch stoppen en niet stilzwijgend doorlopen. Deze abonnementsvorm moet vooraf duidelijk zijn gemaakt.

Ook zijn er abonnementen die na de looptijd wel stilzwijgend doorlopen, voor onbepaalde duur. Dan heb je een opzegtermijn van maximaal een maand. Een uitzondering is er voor bladen die minder dan een keer per maand verschijnen. Daarvoor geldt een opzegtermijn van drie maanden.

Let op: nieuwe aanbieding is nieuw contract

Krijg je tussentijds of na de vaste looptijd een nieuw abonnement aangeboden dat aantrekkelijk genoeg is om op in te gaan? Let dan op: je gaat dan een nieuwe verbintenis aan. Je zit dan vast aan de looptijd van het nieuwe contract. 

Abonnementsprijs tussentijds verhoogd? 

Verhoogt je provider van telefonie, internet of tv de tarieven tussentijds? Dan mag je het abonnement opzeggen vanwege deze wijziging in de voorwaarden waarmee je akkoord ging.

Let wel: een provider heeft wel het recht om een inflatiecorrectie door te berekenen, waardoor je meer gaat betalen. Zo’n verhoging zie je terug op je nota. Dat zo’n correctie in rekening kan worden gebracht, moet vermeld staan in de algemene voorwaarden, anders mag de nota niet worden verhoogd.

Korte looptijd

Tv-abonnementen bij providers als Ziggo en KPN kennen een lange vaste looptijd, meestal van een of twee jaar. Kijk je series en films via een streamingdienst zoals Videoland, Prime Video, Disney Plus of Netflix? Dan heb je een kortlopende verbintenis die maandelijks is op te zeggen

Proefabonnement moet automatisch stoppen

Maak je gebruik van een proefabonnement om eens kennis te maken met een blad of dienst? Dan geldt dit voor een beperkt aantal edities of een beperkte periode, die vooraf kenbaar is gemaakt. Zo'n proefabonnement moet automatisch weer stoppen. In de voorwaarden mag niet staan dat je zelf moet opzeggen om er weer vanaf te komen. Gebeurt dit wel? Maak dan bezwaar. 

Ga je verhuizen?

Heb je een abonnement voor telefonie, internet of televisie en ga je verhuizen? Raadpleeg dan je contract. Het kan zo zijn dat je een rekening moet betalen voor de resterende looptijd waar je geen gebruik meer van maakt. Sommige providers hebben een verhuisregeling die je kunt benutten.

Opzeggen? Op dezelfde manier als waarop je afsloot

Een abonnement moet je op dezelfde manier kunnen opzeggen als waarop je het afsloot. Ging dat online? Dan mag je ook via internet opzeggen. Vraag als je opzegt om een bevestiging per brief of mail. Dan heb je bewijs daarvan zwart op wit.

Lees de voorwaarden wel

Ga je een abonnement aan? Lees dan voordat je akkoord gaat de algemene voorwaarden. Dat zijn vaak lange teksten met kleine lettertjes. In elk geval de passage over opzeggen is interessant om tot je te nemen, zodat je die kent. Krijg je helemaal geen voorwaarden vooraf ter inzage bij een abonnement? Dan kun je maar beter niet akkoord gaan met de overeenkomst en op zoek gaan naar een andere aanbieder.

Tip: houd grip op je abonnementen

Wil je overzicht en grip houden op de kosten van je abonnementen? Pak dan je agenda zodra je er eentje afsluit. Zet minimaal een maand voor de einddatum een herinnering in je agenda. Dan kun je kijken of je wilt stoppen en meteen alvast opzeggen als het moment daar is. 

Heb jij een vraag over abonnementen? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Beschik je over kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Meepraten over dit onderwerp kan hieronder.

Bronnen: ACM, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor