Wie hebben er tegenwoordig meer stress: jongeren of ouderen? We vragen het aan de mensen op straat en zien dat de ideeën hierover ver uiteenlopen. En wat zeggen de cijfers hierover? We zoeken het voor je uit!
Redacteur Eva vraagt op straat op de man af: wie denkt u dat er meer stress heeft; jongeren of ouderen? En daarover liepen de meningen ver uiteen.
Stress: draaglast versus draagkracht
Stress op zichzelf hoeft niet problematisch te zijn. Ieder mens ervaart immers wel eens stress en stress brengt het lichaam in een 'staat van paraatheid'. Maar als de draaglast groter is dan de draagkracht kan stress problematisch worden, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Als de draaglast groter wordt en iemand daardoor uitvalt, spreekt men vaak van een burn-out. Maar over wat precies stress is en wanneer je kunt spreken van een burn-out, bestaat veel discussie. Wel stelt psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC tegen RTL Nieuws dat de symptomen een reëel probleem vormen, omdat arbeidsverzuim door stress en stressklachten nu in hoge mate voorkomen.
Dat stressklachten echter wel serieus genomen moeten worden, blijkt wel uit cijfers van Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO): jaarlijks ervaart 17 procent van de beroepsbevolking in Nederland burn-outklachten en -symptomen. Een burn-out is meestal het gevolg van langdurige (en overmatige) stress. Als (werk)stress chronisch wordt, spreekt men van burn-out. Daardoor kun je last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en slaapproblemen.
Vooral burn-outklachten onder werkenden tussen 25 en 44 jaar
In de media wordt veel aandacht besteed aan jongeren en burn-out. Maar uit cijfers van TNO (pdf) blijkt dat met name de bevolkingsgroep van 25 tot en met 44 jaar te maken heeft met een verstoring van het werk-privébalans, iets dat vaak wordt gekoppeld aan burn-outklachten. Ook liggen in eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO de percentages van burn-outklachten onder 15- tot 25-jarige werkenden en 65- tot 75-jarige werken lager dan het landelijk gemiddelde.
Verder scoort de groep van werkenden tussen 30 en 34 jaar het hoogst als het gaat om burn-outklachten en verzuim vanwege psychosociale arbeidsbelasting. Dit is minder het geval bij de jongere en oudere bevolkingsgroep. Wel stelt ditzelfde onderzoek dat jongere werknemers (van 25 tot 34 jaar) minder hoge taakeisen hebben en minder emotioneel zwaar werk doen dan oudere werknemers.
Jongeren zijn een risicogroep voor stress en burn-out
Daar staat echter tegenover dat jongeren – vooral in recente rapportages – worden genoemd als risicogroep en dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het effect van sociale media op stress, stelt het TNO in ander onderzoek. Verder blijkt onder jongeren het perfectionisme, het idee dat anderen en zijzelf veeleisender zijn geworden, te zijn toegenomen en blijven jongeren tegelijkertijd vaak in flexibele contracten hangen.
Cijfers over burn-outklachten onder jongeren lopen ver uiteen
Ook is veel onderzoek gedaan onder de beroepsbevolking, terwijl een deel van de jongeren hiertoe niet behoren, bijvoorbeeld doordat ze studeren. Als we de meest recente cijfers mogen geloven, heeft een groot deel van de studenten in Nederland een angststoornis, burn-out of burn-outklachten, depressie of een combinatie van deze problemen.
Maar de cijfers over burn-out onder jongeren lopen ver uiteen. Het ene onderzoek stelt dat slechts 10 procent van de studenten burn-outklachten heeft, terwijl een ander onderzoek over 75 procent spreekt. Daarom deed studentenorganisatie ISO een analyse op basis van achttien grote onderzoeken. Uit deze analyse bleek dat 70 procent van de studenten vaak prestatiedruk ervaart en 53 procent met burn-outklachten kampt.
Werkgevers besteden meer aandacht aan mentale gezondheid
Werkgevers besteden tegenwoordig steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van hun werknemers, stelt het Trimbos. En dat is terecht, want hierdoor is er minder verzuim en is de productiviteit hoger.
Besteed ook aandacht aan je fysieke gezondheid
Als je op je leefstijl wilt letten, om zo een beter balans te hebben tussen lichaam en geest, kun je Kassa's Leefstijlprogramma online en in onze uitzendingen volgen. Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Stel je vraag op ons forum
Heb jij een vraag over bijvoorbeeld je rechten als werknemer bij uitval? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.