Berichtendienst Signal is in Nederland aan een opmars begonnen. Het wordt door gebruikers gepromoot als een veiliger alternatief voor WhatsApp, waardoor veel mensen het aanmoedigen of overwegen om over te stappen. Maar is dat ook echt nodig?
Zowel WhatsApp als Signal maken gebruik van end-to-end versleuteling, wat betekent dat de inhoud van je berichten versleuteld is en niet door Whatsapp en Signal zelf gelezen kan worden. Alleen is er een groot verschil als het gaat om de verwerking van de zogenaamde metadata. Dat is alle informatie over jou als gebruiker, zoals je locatie, het tijdstip van je berichten, met wie je communiceert, je contactenlijst en je telefoontype. Dat wordt gebruikt vooral gebruikt voor advertenties door Meta, het bedrijf achter WhatsApp, maar ook Facebook en Instagram.
Deze gegevens bewaren WhatsApp en Signal
Signal verzamelt vrijwel geen metadata. Het slaat alleen het minimale op, zoals de aanmaakdatum van je account en het laatste moment dat je de app hebt gebruikt. Maar dus niet jouw berichtinformatie, zoals WhatsApp wel doet. Daarnaast is Signal een non-profitorganisatie die draait op donaties zonder commercieel belang. Dat betekent dat Signal dus veel strikter is in het beschermen van je privacy.
Toch blijft de vraag: Moet je nu overstappen naar Signal? Momenteel is een volledige overstap lastig, omdat het gebruik van WhatsApp zo verweven is in ons leven. Maar zorg dat je je bewust bent van welke informatie je op welk platform deelt. Overweeg bijvoorbeeld om privacygevoelige informatie voortaan te versturen via Signal.
Uw advies is: "Overweeg bijvoorbeeld om privacygevoelige informatie voortaan te versturen via Signal.". Maar dat slaat de plank toch mis, want die inhoud is wel afgeschermd. Het gaat juist om de metadata waar zich het privacylek bevindt.
wat heel grappig is dat zowel whatsapp als signal zich gewoon aan de eu regels hebben te houden en dat ook doen. Data mag daardoor alleen binnen de eu opgeslagen worden en niet gedeeld met overheden buiten de eu.
De encryptie die door whatsapp wordt gebruikt is dezelfde als die signal gebruikt. Maak je je zorgen over de encryptie zijn ze beiden dus niet geschikt voor jou.
Wat mij betreft dus geen enkele reden om over te stappen op signal.
Omdat het gebruik van WhatsApp zo verweven is in ons leven?
Get a live, blij dat ik onder een steen leef, nee geen grafsteen, WhatsApp? wat is dat.
===> JAAPJE 1
Oh jawel hoor! U vergeet nu even wat ik hier boven al beschreven heb. Er zijn heel goede redenen die voor de meeste mensen meespelen. Lees ze maar dan is uw moment voor overstappen al gauw dichterbij.
Een ander heel groot verschil is dat ik ik Signal niet gebruiken kan op mijn laptop en Whatsapp wel. Ik vind dat heel vervelend omdat ik door mijn leeftijd minder handig ben met de telefoon.
Ik gebruik al minstens een jaar Signal op mijn telefoon en laptop. Kijk op de volgende url https://signal.org/download/
Je kunt wel degelijk Signal installeren op een laptop.
Ga naar www.signal.org/download/ en koppel middels een qr-code de telefoon aan de laptop en het werkt.
Ik gebruik inmiddels naast Whatsapp ook signal en merk dat er steeds meer contacten zijn die ook signal gebruiken. Signal lijkt veel beter op het gebied van privacy bescherming mar ik heb wel een paar bedenkingen:
1. het is een amerikaans bedrijf en de amerikaanse overheid heeft vergaande bevoegdheden om "mee te kijken". Ik weet niet in hoeverre dan alsnog privacygevoelige data in het bezit van Trump en zijn bende kunnen komen.
2. het bedrijf leeft van donaties. De gemiddelde bedelaar kan van donaties een broodje en een biertje kopen maar wie doneren dan? Musk met een miljoentje? Zuckerberg met een miljoentje, Bezos met een miljoentje? Heel veel geld maar voor deze grootverdieners peanuts.
3. Welke bescherming is er tegen mogelijk verkoop van signal aan bijv. Meta? Heb ik als gebruiker enige invloed op de stichting die signal zegt te zijn.
Een andere zeer belangrijke overstapreden wordt hier niet genoemd: hebben Meta-baas Zuckerberg en zijn vriendjes inkomsten dankzij WhatsApp berichten en de daarmee verstuurde meta gegevens? Kortom: geven WhatsApp gebruikers op indirecte wijze financiële en mentale steun aan gevaarlijke rijken die daarmee nog rijker en gevaarlijker worden?
In de uitzending van Kassa wordt in de uitleg over de verschillen tussen WhatsApp en Signal ten onrechte gemeld dat het niet mogelijk is een back-up te maken van de chats van Signal. Dat is echter wél mogelijk. Maar het verschil is dat Signal de back-up niet in de cloud opslaat, maar op de telefoon zélf (de map voor opslag mag je zelf kiezen). Probleem is: telefoon kwijt, back-up ook dus, tenzij je die back-up zelf regelmatig handmatig op een ander apparaat kopieert, of naar een clouddienst.
Via een adapter kun je vrij makkelijk een USB stick of ander opslag apparaat op je telefoon aansluiten en dan via bestandsbeheer je bestanden erheen kopiëren.
Althans bij Android, maar bij een iPhone zal dat vast ook wel kunnen.
Behoorlijk hypocriet dergelijke artikelen, want de NPO / alle omroepen blijven zelf al jaren doorgaan met gebruik van social media als FB, WA, X enz.
Niet alle omroepen. KRO-NCRV, VPRO, Human (e.a.?) zijn gestopt met X (de ergste). BNNVARA zou dit ook moeten doen.
Grappig dat doordat nu de 'vijand' aan de macht is in de USA dat dit soort artikelen als paddestoelen uit de grond schieten. Hiervoor maakte niemand zich druk over meta en de verkoop van data etc. Signal is zeker beter dan WhatsApp wat privacy betreft de overheid / politie is al 3 jaar over zo.. Telegram met geheime chat is ook erg veilig , geen screenshots, geen server opslag. Maargoed dat is natuurlijk Russisch dus dat vinden mensen helemaal eng..
Elke maar dan ook elke telefoon ondersteund tegenwoordig RCS. Kan je bijna hetzelfde als elk ander messaging app, ook groepen maken. En in veel gevallen is het gewoon end to end uncrypted.
dat dacht ik dus ook, maar wat schetst mijn verbazing, in korte tijd zijn de providers in nl inmiddels gestopt met ondersteunen van RCS. Laten dat voor Android over aan Google, waarmee je dus weer je metadata deelt. Moderne iPhones ondersteunen ook RCS, maar dan moeten de providers weer wel aan dit gaan ondersteunen. Inmiddels heb ik in mijn vele contacts inmiddels welgeteld 1 gevonden waarmee ik via RCS kan communiceren... Alle andere vallen terug op SMS, want MMS zijn de providers ook al van af...
EU vragen om RCS support verplicht te stellen voor providers?
het begin is er. Deze Nederlandse burger heeft een Alternatief voor Facebook opgezet. Baas over eigen data, geen algoritme en bots. Weer echt communiceren. nlsociaal.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
U gaat aan een heel belangijk motief voorbij om over te stappen ! Meta is een van de Techreuzen die [óók weer voor eigen gewin] ogenblikkelijk applaudiserend achter Donal dTrump zijn gaan staan. Daaraan willen steeds meer mensen niet aan meewerken. VANDAAR de keuze voor Signal. En inderdaad al die andere redenen die u zelf al op een rij zette.
Dus : laten we bewust blijven kiezen en niet halfslachtig aan de gang.