Wetswijziging erfbelasting goed nieuws voor minderjarige weeskinderen
15-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
2599 keer bekeken
•
Wat gebeurt er als je in het huis van je overleden ouders wilt blijven wonen, maar de erfbelasting niet kan betalen? Op deze vraag ging Kassa op 14 november 2020 in. In de praktijk is het vaak bijna onmogelijk dat het kind in het ouderlijk huis kan blijven wonen vanwege de erfbelasting, ook als de hypotheek al is afbetaald. Nu is er goed nieuws!
Als je kinderen hebt en hoort dat je binnenkort doodgaat, wil je je kinderen goed achterlaten. Je wilt bijvoorbeeld dat je kind nog in zijn of haar ouderlijk huis kan blijven wonen. Vanwege de erfbelasting, die betaalt moet worden bij overlijden, is dat echter bijna onmogelijk, ook als de hypotheek al afbetaald is.
In ouderlijk huis blijven wonen na overlijden ouders bijna onmogelijk door erfbelasting
Deze zorg had ook Linda, de inmiddels overleden moeder van de minderjarige Milo. Milo verloor acht jaar geleden al zijn vader en wil na de dood van zijn moeder nog in het huis van zijn ouders blijven wonen. Dat wordt alleen een probleem door de 45.000 euro aan erfbelasting die Milo dan voor het huis moet gaan betalen. Er is daarom een crowdfundactie opgezet om Milo te helpen, waardoor hij dit bedrag heeft kunnen betalen.
De staatssecretaris heeft het plan om de wet- en regelgeving te wijzigen, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening brengen van invorderingsrente mogelijk wordt. De algemene oplossing zal worden opgenomen in de Fiscale verzamelwet 2023. Op korte termijn hoopt Vijlbrief een beleidsbesluit te publiceren waarin voor deze situatie een oplossing wordt opgenomen.