Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Wereldmilieudag: wat kun jij vandaag nog doen voor het milieu?

05-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
milieu recycle tas duurzaam 1127
Vandaag – 5 juni – is het Wereldmilieudag. Sinds 1974 wordt dit jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd. Het doel is om mensen stil te laten staan bij ons milieu. Daarom zet Kassa duurzame tips voor je op een rij waarmee jij vandaag nog aan de slag kan!

Afval scheiden

Stilstaan bij het milieu en iets duurzamer leven begint soms heel eenvoudig. Douche vandaag bijvoorbeeld wat minder lang, ruim het zwerfvuil dat je op straat tegenkomt op of start vandaag met het beter scheiden van je afval. Alle kleine beetjes helpen! Het scheiden van het afval lijkt heel makkelijk, maar is het niet altijd. Onderzoek van afvalverwerker Suez wees namelijk uit dat Nederlanders hun afval niet goed scheiden, terwijl ze wel denken dat ze het goed doen. 61,3 procent van de mensen gooit namelijk weleens iets bij het gewone vuil wat daar niet bij hoort.
Beter worden in het scheiden van je afval? Lees hier bijvoorbeeld wat er wel en niet bij het oud papier mag!

Duurzamer koken

Ook in de keuken kun je een stukje zuiniger doen. Pierre Wind kwam langs bij ons in de uitzending om te laten zien hoe je duurzaam kookt én een sterrenmaaltijd maakt voor een prikkie.

Minder plastic in je huis

Plastic maakt het leven op zoveel manieren makkelijker, maar brengt ook een probleem met zich mee: het vergaat niet. Hoe kun je thuis iets aan die plastic soep doen (én tegelijkertijd geld besparen)? Lees onze zeven tips.

Duurzamer wassen

De wasmachine verbruikt flink wat energie en water. Door zuinig te wassen kun je tientjes op je energierekening besparen en het milieu minder belasten. Hoe doe je dat? Kassa geeft je negen tips!

Bespaar energie in je huis

Sommige apparaten in je huis blijven stroom verbruiken als ze op stand-by staan. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. De kosten hiervan kunnen oplopen tot wel 90 euro per jaar en erg milieuvriendelijk is het ook niet. Hier kun je eenvoudig op besparen door de stekker van dergelijke apparaten uit het stopcontact te halen of door een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken.

Draag bij aan een circulaire kledingindustrie

De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 kledingstukken over en de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks veertig kledingstukken weg. En dat is best zonde. Hoe kun je bewuster omgaan met kleding? Koop bijvoorbeeld niet zomaar nieuwe kleding als er nog genoeg in je kast ligt, maar bedenk eerst of je het echt nodig hebt. Koop daarnaast waar mogelijk tweedehands kleding als je iets nieuws nodig hebt.
Verder kun je ook nadenken over alternatieven bij het wegdoen van je kleding. Stop het bijvoorbeeld niet zomaar in een kledingcontainer, maar geef het aan een goede vriend of vriendin of lever het in bij tweedehandswinkels. Meer tips lees je hier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor