Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke vis is nog duurzaam?

15-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8731 keer bekeken
  •  
Als je kijkt naar de documentaire Seaspiracy op Netflix, krijg je het gevoel dat je geen vis meer kunt eten. Maar er zijn nog wel degelijk vissen die duurzaam worden gevangen, zeggen experts. 
Hoe herken je als consument dat een vis op duurzame wijze is gevangen, dus dat de soort niet is overbevist en dat vangstmethode geen schade heeft toegebracht aan de natuur? In de supermarkt zie je veel vis met een ASC-keurmerk (voor gekweekte vis) of MSC-keurmerk (voor wild gevangen vis), opgericht door Unilever en het Wereld Natuurfonds. Ja, zeggen deskundigen, soms is er een visserij die dit keurmerk krijgt waar ze hun twijfels bij zetten. Maar over het algemeen kan je ervan uitgaan dat vis met een keurmerk op duurzame wijze is gevangen.
Luister hier naar het gesprek in ‘Vroege Vogels’, waar directeur van MSC uitlegt wat visserijen moeten doen om het keurmerk te krijgen en hoe ze dat controleren. En waar de oprichter WNF kritiek levert op het keurmerk, maar het nog wel blijft steunen.

Keurmerk tonijn in blik is hoax

Volgens visexpert Bart van Olphen kan je als consument een groot verschil maken als je kijkt naar het blikje tonijn. Soms staat daar een ‘dolphin safe’ keurmerk op, maar dat zegt helemaal niets. Tonijn en dolfijn zitten namelijk helemaal niet in hetzelfde water, dus het is niet mogelijk om dolfijn ‘per ongeluk’ als bijvangst te hebben als je op tonijn vist. Waar moet je dan wel op letten? Het logo met een hengel op het blik, te zien op sommige blikjes, is het beste.

Viswinkels en viskramen voeren vrijwel geen keurmerk

Maar hoe kan je in de viswinkel of bij de kraam zien dat een vis duurzaam is? Van de circa 800 viswinkels in Nederland voeren er maar 25 het keurmerk MSC. De visboeren moeten ruim 900 euro per jaar betalen om het keurmerk te moeten voeren en krijgen dan extra inspecties. En veel kleine visboeren is dit te veel geld of te veel werk.
De EU besloot ruim vijf jaar geleden dat viswinkels verplicht bordjes bij de vis moeten zetten in de vitrine, met onder andere de vangstmethode en de herkomst van de vis. Zo kan je bij het kopen van de vis een duurzame keuze maken.
De Consumentenbond bezocht in februari van dit jaar 99 viswinkels en concludeerde dat slechts één winkel de etiketten op orde had. Twee jaar geleden concludeerde Kassa al iets soortgelijks. Toen zei de Nederlandse Vereniging van Visspecialisten dat ze actie gingen ondernemen.

Welke vis is duurzaam?

In de Viswijzer gemaakt door Good Fish, kan je zien welke vis wel en niet duurzaam is. Deze kan je ook als app op je telefoon downloaden. Groen wil zeggen dat het een duurzame keuze is, rood kan je beter niet eten en ‘geel’ moet je beschouwen als tweede keuze.

Zo lees je in de viswijzer dat je mosselen en haring uit de Noordzee prima kan eten. Bij zalm is het belangrijk te kijken waar het gevangen is. En kibbeling van kabeljauw, maar ook losse kabeljauw, kan je beter laten staan. Kabeljauw is momenteel flink overbevist. Ook gamba’s en rode mul zijn geen duurzame keuze. Hier kan je de app van de Viswijzer downloaden, zodat je alle informatie op je telefoon kan opzoeken: voor Android en voor iPhone.

Meer over:

duurzaam, vis, visvangst
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!