Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten opgesteld voor een suikerbelasting op alcoholvrije (fris)dranken. Het doel? Dranken met geen of weinig suiker goedkoper maken en dranken met veel suiker duurder. Dit betekent bijvoorbeeld dat Red Bull duurder zou worden, terwijl light frisdranken en havermelk goedkoper zouden worden. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij de Tweede Kamer.
De vijf varianten verschillen voornamelijk in de mate van uitzonderingen die worden gemaakt. Deze variëren van geen uitzonderingen, alleen mineraalwater, tot ook suikerarme zuivel- en sojadranken en pure groente- en vruchtensappen. Hoe meer uitzonderingen er zijn, hoe hoger de belasting wordt op de overgebleven dranken.
Aan de foefjes van fabrikanten die een druppel melk in hun sappen doen om de suikertaks te ontlopen, kan in verschillende varianten een einde worden gemaakt. "Het lijkt mij logisch om dit inderdaad de pas af te snijden", zei staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten Van Ooijen na afloop van de ministerraad. "Het is een onwenselijke belastingontwijking." Het lijkt hem ook logisch om chocolademelk onder een hoger belastingtarief te laten vallen. "Maar het is uiteindelijk aan de Tweede Kamer om daarover te oordelen."
Het basisprincipe van alle varianten is eenvoudig: dranken met weinig suiker worden minder belast, terwijl dranken met veel suiker een hogere belasting krijgen. Volgens Van Ooijen is de invoering van een suikertaks op niet-alcoholische dranken noodzakelijk vanwege het hoge aantal mensen met overgewicht in Nederland.
Het doel van de belasting is om consumenten aan te moedigen gezondere keuzes te maken en producenten te stimuleren het suikergehalte van hun frisdranken te verlagen. De Gezondheidsraad adviseert om zo min mogelijk suiker binnen te krijgen via dranken, ongeacht of het natuurlijke of toegevoegde suikers betreft.
De suikertaks kan op zijn vroegst in 2026 worden ingevoerd. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!