Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Welke regio’s zijn (door corona) op de woningmarkt vooral in trek?
04-05-2021
•
leestijd 3 minuten
•
9359 keer bekeken
•
De woningmarkt in Nederland is oververhit: de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Door de coronacrisis overwegen ook meer mensen om hun huis in de stad te verruilen voor een huis in de regio. Als gevolg van dit alles stijgen de huizenprijzen ook in de regio. Welke streken zijn vooral in trek? En waar zijn de huizenprijzen nog wel wat aanlokkelijker? We zetten het voor je op een rij.
Huizenkopers zijn vanwege de grote vraag naar een woning bereid hoge bedragen neer te tellen voor hun droomhuis. Overbieden en snel beslissen blijven hierdoor de orde van de dag op de woningmarkt. Het gevolg: de huizenprijzen blijven maar stijgen. De prijsverschillen tussen de regio’s zijn groot.
Trek van Randstad naar platteland
Het afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen in de vrije sector in minder stedelijke gebieden harder dan in de stad, melden VGM NL en NVM. In de provincie Flevoland stegen de gemiddelde huurprijzen in een jaar tijd het hardst, terwijl de gemiddelde prijzen in Noord-Holland maar met 1,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor stegen.
De organisaties noemen de coronapandemie als één van de redenen voor deze tweedeling, aangezien mensen meer kunnen thuiswerken en er in de stad – door de sluiting van horeca en uitgaansgelegenheden – minder te doen is.
Huurprijzen per provincie
Van alle provincies is Noord-Holland nog wel het duurst in het eerste kwartaal van 2021, blijkt uit cijfers van de NVM. Hier betaalt een huurder in de vrije sector gemiddeld 17,31 euro per vierkante meter. De provincie Friesland is juist het goedkoopst, met een gemiddelde huurprijs van 9,14 euro per vierkante meter, gevolgd door Drenthe (9,43 euro) en Zeeland (10,11 euro).
Van de grotere gemeenten in Nederland huur je het voordeligst in Almere (gemiddeld 9,49 euro per vierkante meter), Nijmegen (10,61 euro) en Maastricht (10,89 euro).
Koopwoningprijzen per provincie
De Volkskrant zette op een rij hoeveel het modale huis per woonplaats kostte in het vierde kwartaal van 2020. De prijzen lopen per woonplaats flink uiteen. Zo kostte een gemiddelde woning in de regio Noordwest Friesland gemiddeld 254.000 euro en in Roermond en omgeving 310.000 euro. In de regio Den Helder en Texel kostte een gemiddelde woning 245.000 euro.
Landelijk gezien kostte een gemiddelde koopwoning toen 385.000 euro en is een huis kopen het voordeligst in de regio Noordoost Groningen (gemiddelde woning voor 237.000 euro), Zeeuws-Vlaanderen (252.000 euro) en Slochteren en omgeving (253.000 euro). Alle huizenprijzen per woonplaats zie je op deze kaart.
Ook liet de krant zien hoeveel de gemiddelde verkoopprijs veranderde. Ten opzichte van 2020 nam de huizenprijs gemiddeld met 15 procent toe. In de regio’s Noordwest Friesland en Roermond en omgeving namen de gemiddelde huizenprijs ten opzichte van 2020 met 20 procent toe. In de regio Den Helder en Texel nam de huizenprijs gemiddeld maar met 4 procent toe.
Prijsindex per regio of per woningtype
Wil je een prijsindex* per regio of per woningtype, zoals een 2-onder-1-kapwoning of een hoekwoning? Dan ben je bij het Kadaster aan het juiste adres. Het kadaster houdt de indexcijfers per kwartaal bij. Hier kun je ook je woningwaarde berekenen.
*Een prijsindex is een index waarin de prijzen van een bepaald goederenpakket, zoals koopwoningen, worden bijgehouden.
Bron: het Kadaster, NVM, RTL Nieuws, VGM NL, de Volkskrant
Doe mee op Vraag & Beantwoord: stel je vraag
Heb jij nou een vraag over het onderwerp huizenprijzen in de regio? Of heb je bijvoorbeeld als huurder een vraag over je woonsituatie? Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op het Kassa-forum Vraag & Beantwoord. Stel hier jouw vraag.
Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum. Iedereen is welkom!