Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke medische gegevens slaan 'slimme horloges' op?

26-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1035 keer bekeken
  •  
Polsbandjes en slimme horloges zijn enorm populair, vooral bij mensen die hun fitness willen verbeteren. Maar waar blijven de gezondheidsgegevens die gebruikers van deze 'wearables' delen met de makers? 
Amazon heeft de halo, Apple heeft de Smartwatch en nu is Google op jacht naar de Fitbit, een wereldwijd populair polsbandje. Al deze smartwatches en polsbandjes helpen gebruikers om hun fitness te monitoren en verbeteren. Het aantal gemaakte stappen, de hartslag, de slaapkwaliteit, het aantal beklommen trappen... tal van gegevens worden bijgehouden, vaak via een bijbehorende app. 

Smartwatch speurde hartkwaal op

De ECG in de Apple Watch, die de hartslag monitort, werkt zo goed dat het bij gebruikers onvermoede hartkwalen heeft opgespoord. Bekend is het voorbeeld van een 80-jarige Duitse die haar cardioloog de hartmetingen liet zien, waardoor een hartziekte werd ontdekt.

Fitbit detecteert corona

Het Amerikaanse Fitbit claimt inmiddels bij gebruikers te kunnen vaststellen of ze het coronavirus onder de leden hebben. Het bedrijf ontwikkelt een algoritme om het coronavirus in een vroeg stadium te herkennen. Die kijkt onder meer naar de hartslag en de ademhaling van de dragers van de wearables tijdens hun slaap.

UMC Utrecht studeert op covid-armband

In de jacht op het onder controle krijgen van het coronavirus, is ook aan de UMC Utrecht een armbandje onderwerp van onderzoek. Hoogleraar klinische epidemiologie Rick Grobbee gaat een wearable onder een groep van 40.000 mensen testen. Doel is om covid-19 zo snel mogelijk vast te stellen bij mensen.
Grobbee denkt bij een succesvolle test aan samenwerking met de Corona Check-app. Circa 170.000 Nederlanders maken hier al gebruik van. De app geeft gegevens over de gezondheid door, via smartphone of tablet. Bij coronaklachten krijg je het advies om je te laten testen.

Europese Commissie alert op het delen van data

Nu Google de Fitbit voor miljarden wil kopen is de EU extra alert. De Europese Commissie wil van techgigant Google weten wat het van plan is met de opgeslagen gegevens van Fitbit-gebruikers. Google verdient veel geld met advertenties. Worden gezondheidsdata hiervoor ook gebruikt? Gaan de gezondheidsdata van Europese gebruikers linea recta de oceaan over naar de VS? Dit is formeel verboden volgens de Europese privacyregels. De EC wil het onderzoek naar de overname van Fitbit door Google in december af hebben.

Waar stem je mee in?

Als je een wearable gaat gebruiken dan moet je via de app eerst toestemming geven voor het opslaan van jouw gegevens. Of je moet er alles over kunnen lezen in de meegeleverde papieren bij het horloge of bandje. Daarin moet staan dat jouw data met derde partijen kunnen worden gedeeld. De medische gegevens, zoals hartslag, bloeddruk etc. incluis, hoewel die worden geanonimiseerd. Hoe de data precies worden verwerkt en gedeeld met derden is vaak niet te achterhalen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor