Wel of geen Tozo: 'Je loopt te schreeuwen, maar wordt niet gehoord'
20-02-2021
•
leestijd 4 minuten
•
2879 keer bekeken
•
In Nederland zijn er meer dan 1,3 miljoen zzp’ers. Voor deze groep eenpitters, dus kleine bedrijfjes zonder personeel, is er vanaf de eerste lockdown een tijdelijke overbruggingsregeling beschikbaar: de Tozo. Maar de maandelijkse financiële bijdrage uit het steunpakket is voor veel mensen helaas niet toereikend, waardoor veel kleine ondernemers dan ook in de problemen komen.
Dit geldt ook voor Jolanda uit Hoofddorp. Zij heeft een nagelstudio. In december vorig jaar vielen haar inkomsten voor de tweede keer in een jaartijd weg door de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown kon ze aanspraak maken op de door de overheid ingestelde Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Deze is in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers en zzp’ers door de coronacrisis heen te slepen.
Kinderalimentatie
Omdat Jolanda gescheiden is, ontvangt zij een financiële bijdrage van 1050 euro per maand. Wat Jolanda niet wist, is dat de kinderalimentatie van dat bedrag wordt afgetrokken. Alle inkomsten uit haar kleine bedrijfje vielen de afgelopen maanden weg door corona. Hierdoor houdt ze maandelijks nu een bedrag van krap 700 euro over.
Brief aan gemeente
Jolanda schrijft daarom de gemeente een brief. “Met mijn nagelstudio was ik na de zomer net een beetje aan het opkrabbelen, toen ik per medio december weer moest sluiten. Precies voor mijn hoogseizoen, waarbij ik eindelijk was volgeboekt omdat mijn klanten er voor de feestdagen goed uit wilden zien. Hiermee was direct ook al mijn hoop gevaren om nog iets van dit kwartaal te maken. U zult begrijpen dat ik wederom, in het vierde kwartaal, een enorm verlies geleden heb. Gelukkig had ik nog de Tozo-regeling, waardoor ik nog enigszins tegemoet zou worden gekomen met een bedrag tussen de 2 en 3000 Euro. Dit maakt het verlies niet goed, maar dit geld is dringend nodig om enigszins het hoofd boven water te houden.” Maar in januari blijkt dat ze de derde Tozo niet met terugwerkende kracht kan aanvragen.
De gemeente geeft geen krimp en stelt: “De Tozo is gebaseerd op de bijstand uit de Participatiewet. Daarmee gelden dezelfde regels over wat wel/niet als inkomen gezien wordt als bij de bijstand. Alimentatie wordt daarmee wettelijk gezien als inkomen. De Tozo vult dan aan tot het sociaal minimum. Deze hoogte van deze bedragen zijn ook wettelijk vastgelegd."
Partnertoets
Voor 90 negentig van de schoonheidsspecialisten is de Tozo-regeling helemaal niet beschikbaar, omdat het inkomen van hun partner wordt meegeteld. ANBOS, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten, maakt zich dan ook grote zorgen. "Ongeveer 75 procent van de schoonheidssalons hebben een bedrijf aan huis. Zij werken parttime en hebben een partner die verdiend. Bij Tozo 1 gold nog geen partnertoets, dus toen kregen veel mensen een uitkering. Maar bij Tozo 2 en 3 is er een partnertoets, waardoor ze deze bijdrage niet meer ontvangen. De schulden die gemaakt worden, zijn zowel zakelijk (verzekeringen die doorlopen, afbetaling apparatuur) als privé. Het inkomen van de mensen uit deze branche is vaak een aanvulling op het inkomen van de partner. Als dat wegvalt, dan ontstaan er dus schulden in de privésfeer. Alle reserves zijn op", aldus de branchevereniging. Linda Reurich stelt: "De schoonheidsspecialisten gaan eraan onderdoor. Ze zien hun zaak door hun vingers glijden, ze kunnen het privé niet meer aan. Er is echt sprake van acute geldnood."
Economische ongelijkheid
In september 2020 waarschuwde het CPB al voor economische ongelijkheid. Uit het rapport blijkt dat de overheid weliswaar op korte termijn de meest getroffen groepen kan ondersteunen, maar “de echte uitdaging is echter om onderliggende kwetsbaarheden aan te pakken: het verkleinen van het onderscheid tussen vast en flexibel werk.”
Nieuwe regeling: TONK
D66 begrijpt dat heel veel ZZP’ers nu in een enorm lastige situatie zitten. De afschaffing van de partnertoets blijkt voor veel gemeenten een probleem. Daarom is deze partij voor een oplossing, namelijk een nieuwe regeling, genaamd Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling geldt vanaf 1 maart 2021 en helpt mensen met hoge vaste lasten die niet in aanmerking komen voor de TOZO. Wat D66 betreft wordt die regeling ruimhartig door gemeenten uitgevoerd. "Als daarvoor meer geld nodig is, dan komt dat er." De regeringspartij vindt dat deze nieuwe regeling beter werkt en sneller dan het aanpassen van de TOZO. "Wij willen ZZP’ers goed én snel helpen."
Geen plafond
Voor deze regeling is 130 miljoen euro gereserveerd. Een Kamermeerderheid heeft echter bedongen om op dat bedrag geen plafond te zetten. Maar voor de oppositiepartijen is dit niet de oplossing, want zegt Gijs van Dijk van de PvdA: "De echte oplossing is het schrappen van de partnertoets. En als de TONK wel een oplossing is, dan moet er flink wat geld bij. We moeten ervoor zorgen dat er ruimhartige steun komt zonder verplichtingen, en op deze manier is deze TONK niet de redding voor deze ondernemers."
Roos Wouters is directeur van de Werkvereniging. Deze vereniging komt op voor de belangen van ZZP-ers doet een oproep aan politici om op korte termijn een garantie-inkomen voor Zelfstandigen te creëren.