Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weigert verhuurder aan jou te verhuren? Dit zijn je rechten!

30-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8668 keer bekeken
  •  
appartement flat huizen woning huur 1127

Heb jij een prachtige woning op het oog, maar zegt de verhuurder dat hij deze niet aan jou wil verhuren? Dan wil je graag weten waarom. In sommige gevallen kan een verhuurder jou weigeren, maar er gelden ook uitzonderingen. We vertellen je hier wat je rechten zijn.

Een verhuurder mag zelf kiezen aan wie hij of zij verhuurt en mag hierin een ‘positieve’ keuze maken. Een ideale huurder betaalt op tijd de huur, onderhoudt de woning goed en valt de verhuurder niet onnodig lastig.

Een verhuurder zit liever niet met een niet-ideale huurder in zijn woning. Daarom zijn er enkele weigergronden. Op basis hiervan kan een verhuurder jou weigeren.

Weigergronden verhuur

Wanneer een verhuurder kan aantonen dat een huurder niet over voldoende middelen beschikt om de huur te betalen (op basis van de hoogte van iemands inkomen), mag dit als reden voor weigering worden aangehaald. Dan kan een verhuurder namelijk uitgaan van een niet stabiele of continue betaling van de maandelijkse huur.

Ook mag een verhuurder informeren naar het aantal huisgenoten dat de woning zal betreden en hoeveel hiervan bejaard of kind zijn. Op basis hiervan weigeren mag dan echter niet. Wel kan een verhuurder iemand die huisdieren heeft of rookt weigeren.

Discriminatie

Discrimineren mag bij het weigeren van een huurder niet. Dus waar ligt de grens tussen discriminatie en ‘positieve’ keuze? Er is sprake van discriminatie in het weigeren van huur zodra de verhuurder een ongerechtvaardigd onderscheid maakt, ongeacht of dat de bedoeling was of niet. Hiervoor zijn de criteria:

-      Burgerlijke staat
-      Leeftijd
-      Genderidentiteit en -expressie
-      Seksuele geaardheid
-      Huidskleur
-      Politieke of religieuze overtuiging
-      Gezondheidstoestand of handicap
-      Fysieke of genetische eigenschap
-      Nationale, etnische of sociaaleconomische afkomst
-      Taal

Geeft een verhuurder aan enkel aan ‘traditionele koppels’ te verhuren? Dan is er sprake van discriminatie. Dit is verboden.

Tijdelijk huurcontract

Bij een tijdelijk huurcontract zit het iets anders. Dan loopt een contract namelijk maar voor bepaalde tijd, waarna het afloopt (als de verhuurder daar op tijd een herinnering van geeft). Daarbij heb je als huurder minder rechten.

Wat te doen bij onterechte weigering op basis van discriminatie?

De antidiscriminatiewetgeving is complex. Op dit moment biedt het nog onvoldoende handvaten voor potentiële huurders die met onterechte weigering op basis van discriminatie te maken krijgen. Als je discriminatie ervaart, kun je aangifte doen bij de politie. De politie kan deze klacht dan mogelijk doorgeven bij het Openbaar Ministerie (OM).

Tegen sommige delen van discriminatie kun je strafrechtelijk iets doen. Het gaat om discriminatie op de volgende gronden:

-       Ras
-       Geloofs- of levensovertuiging
-       Hetero- of homoseksuele gerichtheid
-       Lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap

Tegen de andere gronden biedt het strafrecht geen bescherming tegen discriminatie. Het gaat om discriminatie op deze gronden:

-       Geslacht
-       Nationaliteit
-       Huwelijkse staat
-       Arbeidsduur en bepaalde en onbepaalde tijdcontract
-       Chronische ziekten
-       Leeftijd

Bron: De Tijd, Radboud Universiteit, Rijksoverheid

Heb jij  een vraag over de weigergronden bij verhuur? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor