Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Weer geen besluit over glyfosaatvergunning

09-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Landbouw 930x520
Het is nog altijd onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Voor het voorstel om de mogelijk kankerverwekkende stof nog vijf jaar toe te laten is onvoldoende steun, bleek donderdag bij een stemming van experts van de lidstaten. Dat was eind vorige maand ook al het geval bij een voorstel voor een tienjarige verlenging.

Licentie voor Roundup verloopt 15 december

De licentie voor de onkruidverdelger die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup verloopt op 15 december. De kwestie komt nu naar verwachting eind november op het bordje van de EU-ambassadeurs. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Veertien landen tegen, Nederland voor

Veertien landen stemden tegen, waaronder België, Luxemburg en Frankrijk. Parijs wil niet verdergaan dan drie jaar. Negen landen, waaronder Nederland, steunden het voorstel voor vijf jaar wel. Duitsland en Polen waren onder de vijf landen die zich onthielden zich van stemming.

Duidelijkheid is belangrijk

Landbouwminister Carola Schouten vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt. Zij zegt wel ,,maximaal’’ in te willen zetten op alternatieve, groene middelen en preventie. Chemische gewasbeschermingsmiddelen zouden pas ,,in laatste instantie’’ moeten worden gebruikt.

Foodwatch ziet uitblijven verlengen als goed nieuws

,,Dit is het moment voor Schouten om te laten zien dat de volksgezondheid en het milieu haar ernst zijn'', reageert Greenpeace. Voedselwaakhond foodwatch vindt het uitblijven van de verlenging goed nieuws. ,,Het is teleurstellend dat de Nederlandse regering blijft weigeren om haar burgers te beschermen.''

Landbouworganisaties pleiten voor verlenging

Europese landbouworganisaties stellen dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat en pleiten voor een verlenging van vijftien jaar. Het Europees Parlement wil het middel de komende vijf jaar uitfaseren. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor