Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zullen de smartphones van 2016 brengen?

31-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
mobiel 930x310
Nieuwe smartphones zijn meestal geen verrassing meer en qua uiterlijk en techniek maken ze maar zelden een grote stap voorwaarts. Het ‘basisidee’ van de smartphone is uitgewerkt, nu gaat het nog om de kleine stappen vooruit. Maar wat zijn die stapjes? 
iDeal
Vanaf 2016 moet het mogelijk worden om door een qr-code te scannen een iDeal-betaling af te handelen. Dit heeft de beheerder van iDeal, Betaalvereniging Nederland, aan BNR Nieuwsradio laten weten. Qr-codes zijn de bekende vierkanten die bestaan uit witte en zwarte blokjes, die je steeds vaker ziet verschijnen.
Internetbankieren wordt door velen gebruikt en kan via een computer en smartphone, maar nog niet door een qr-code te scannen. Winkels kunnen een qr-code maken, die de klant doorstuurt naar een betaal-pagina, waar ze de betaling af kunnen ronden.
Langere accuduur?
Lukt het jou om langer dan één dag je smartphone te gebruiken zonder hem ’s avonds op te moeten laden? Veel mensen die hun smartphone intensief gebruiken lukt dat niet. Helaas is er de afgelopen jaren weinig veranderd op accuduur-gebied. Volgens Tweakers komt dit doordat fabrikanten liever een dunne smartphone (en dus dunne accu) hebben dan een langere accuduur, terwijl een dikkere accu een langere accuduur biedt.
Een betere accuduur hangt grotendeels af van de accu, maar niet helemaal. Ook andere componenten spelen een grote rol. De grootste is het scherm. Schermen van eind 2015 zijn een stuk zuiniger dan enkele jaren geleden. Verwacht wordt dat die ontwikkeling zo door blijft gaan. Het stroomverbruik is voor makers van schermen dus een belangrijk aandachtspunt. Het is niet zo dat je accuduur zal verdubbelen, maar het zal wel enig merkbaar verschil moeten maken in 2016.
Scherm
Schermen zijn in de loop der jaren al veel beter geworden. Zo zijn nieuwe schermen beter af te lezen in direct zonlicht dan enkele jaren geleden. Ook zijn displays steeds beter af te stellen, denk aan verzadiging en kleurtemperatuur.
De generatie toestellen van vijf jaar geleden, zoals de Samsung Galaxy S, heeft een schermresolutie van 800x480 pixels. Inmiddels kan je bij nieuwe toestellen kiezen tussen 1920x1080 en 2560x1440 pixels. Wie het verschil kan zien tussen die twee resoluties, moet bijzonder goede ogen hebben of moet een loep gebruiken. Er zijn dus niet zoveel redenen om over te gaan naar een nog hogere resolutie, zoals een 4k-resolutie, zou je denken.
Toch doen steeds meer fabrikanten het, om meerdere redenen. De eerste is puur technisch. Samsung, bijvoorbeeld, verkoopt als eerste een vr-bril waar de smartphone ingaat. De huidige topresolutie is daar niet goed genoeg voor, maar voor de hand liggend is dat fabrikanten op die manier een paar extra eurootjes willen verdienen.
De tweede reden: het staat goed op de eigenschappenlijst. Veel consumenten vergelijken de eigenschappen van toestellen met elkaar voordat ze besluiten welke ze kopen.
Drukgevoelig beeldscherm
Onderzoeksbureau IHS heeft de voorspelling gedaan dat één op de vier nieuwe smartphones (die in 2016 gelanceerd worden) een drukgevoelig beeldscherm zal krijgen. Zo’n beeldscherm kan onder andere een zachte en een harde aanraking onderscheiden.
De iPhone 6S heeft deze optie al. Voorbeeld: Je krijgt een mail binnen. Wanneer je ‘normaal’ op het scherm drukt, opent je smartphone de mail. Druk je er zachtjes op, dan krijg je een voorvertoning van de mail te zien.
Bron: Kassa/Tweakers

Meer over:

smartphones, 2016
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!